Whoopi Goldberg: Évek óta vártam, hogy köszönetet mondhassak Ferenc pápának az üzenetéért

Whoopi Goldberg elmondta, majdnem tizenegy éve, Ferenc pápa megválasztása óta vár arra, hogy találkozhasson a szentatyával. Most október 12-én végre sikerült neki, és elmondhatta, amit régóta szeretett volna. Egy egyszerű szót: „köszönöm”.

Whoppi Goldberg meglepetéssel is készült az audienciára: megajándékozta Ferenc pápát az Apáca show DVD-jével, illetve a film zenével. Ferenc pápa megjegyezte a borító láttán, hogy apácaként piros magassarkú cipőt visel. A színésznő humorosan úgy válaszolt:

Szerettük volna átvezetni a nővéreket a 21. századba, persze csak bolondozás a film.

Ferenc pápa rámutatott:

Az egyik legtöbb, amit az emberekért tehet, hogy örömöt szerez nekik és megnevetteti őket

A színésznő a Vatican Newsnak adott interjúban arról is szólt, a Szentszéki Sajtóirodában kiállított fotók által elmesélt dráma az, aminek Ferenc pápa oly sok időt szentelt pontifikátusából: a szeretet hiányának és szükségességének, valamint a befogadásért és a teremtett világ megőrzéséért való küzdelem fontosságának.

A színésznő megerősítette: közel áll hozzá Ferenc pápa tanítása, és szerinte egy vezetőnek úgy kell hangot adnia az üzenetének, ahogyan azt a pápa is teszi. A hollywoodi sztár felidézte, amikor fiatal volt, XXIII. János pápa lendületet adott néhány fontos változáshoz az Egyházban, választ adva a világ változásaira, és lelkesen fejezte ki elismerését Ferenc pápa befogadásról szóló üzenetéért.

Ő az első, aki kimondta ezt. Aki azt mondta, »ne mondjátok azt az embereknek, hogy Isten nem szereti őket. Ne mondjátok nekik, hogy ne csatlakozzanak az egyházhoz«. Vannak, akik elválnak, és vannak, akik melegek, és „lehet, hogy nem értesz egyet, de mindannyian tudjuk, hogy Isten nem követ el hibákat.

– fogalmazott. Whoopi Goldberg úgy fogalmazott, szerinte Ferenc pápa helyes üzenetet közvetít a világ gyógyítása érdekében, és megjegyezte, nem mindenki lehet hírvivő, és nem mindenki alkalmas arra, hogy harcoljon. Azonban mindannyian beszélhetünk erről, és néha ez a legjobb fegyver, amivel az igazságtalanság ellen harcolhatunk.

A szentszéki Sajtóirodában kiállított fotókra reflektálva Whoopi Goldberg megjegyezte, Ferenc pápa tanítása egybecseng azzal, amit a képek ábrázolnak. Ez egy mindenkinek szóló üzenet – fogalmazott.

A képek arról szólnak, hogy van egy problémánk; hogy minden egyes probléma egyedi, egy bizonyos helyhez tartozik, de ha mindet összerakjuk… az maga a világ. Úgy tűnik, mintha különálló darabkákról beszélnénk, de nem, valójában mindegyik egy sokkal ķnagyobb kép része

– mondta. Végül, arról gondolkodva, hogy mindannyian különbözőek vagyunk és jogunk van eltérően érezni, Whoopi Goldberg elmondta, úgy véli, hogy a kirekesztés, az elutasítás és a peremre szorítás helyett, amelyek a gyűlöletet táplálják, a befogadás az út a gyógyuláshoz:

Azt mondani, hogy »nem, téged nem«, táplálja a gyűlöletet a világban; az igazi válasz ez: »Igen, őket! És téged és téged és téged és téged…

 

Forrás és fotó: Vatican News

Iratkozzon fel hírlevelünkre