Ha Iványi Gábor az utcára tolja a rábízott hajléktalanokat, akkor az állam és az önkormányzatok ellátják őket

Nyílt levélben válaszolt Iványi Gábornak, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) elnökének Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára. Ismert, az elmúlt bő egy évtizedben sok-sok milliárd forint állami támogatásban részesült, mégis jelentős adótartozást halmozott fel Iványi közössége.

„Ki fogom tolni az utcára a végtag nélküli hajléktalanokat, mert nem fogok tudni mit csinálni” – írta Iványi Gábor a nevében, erre a kijelentésére reagált az államtitkár a következőképpen.

„De tud mit csinálni. Fizesse meg az adót, fizesse meg a dolgozók után a járulékot, ne halmozzon fel köztartozást, és lássa el azt a feladatot, amit állami támogatás fejében saját maga vállalt.

Az elmúlt 13 évben 8,6 milliárd forint állami támogatásban részesült csak a szociális feladatokra a MET és az Oltalom Karitatív Egyesület. Hová tűnt el a pénz? Miért lett akkora köztartozása a MET-nek, hogy idáig jutott el a szervezet, hogy a saját dolgozóinak nem teljesíti a fizetési kötelezettségeit? Ezek az alapvető kérdések.

De Iványi Gábor ezzel nem foglalkozik, helyette ma már nyíltan és büszkén használja túszul a legkiszolgáltatottabbakat személyes harcához. Visszataszító és aljas dolog a rászorulókra és a kiszolgáltatott emberekre hivatkozva kötelezettséget nem teljesíteni. Márpedig itt ez a helyzet.

Az elmúlt napokban elhangzott teljesen valótlan állításokkal szemben ugyanis a MET és az Oltalom Karitatív Egyesülettel kapcsolatban a következők a tények:

Nem 20 ezer, hanem összesen 1 ezer férőhelyen nyújt szociális szolgáltatásokat a 2 szervezet. Az általuk ellátott feladatokat állami támogatással teszik, összesen 8,6 milliárd Ft-ot kaptak 2010 óta. Budapesten a hajléktalan ellátás férőhelyeinek mindössze 5 százalékát tartják fenn.

Országosan összesen 240 szervezet vesz részt a hajléktalan ellátásban, ebből a MET-en és az Oltalom Karitatív Egyesületen kívül 28 szervezet kap civil szervezeteknek járó normatív finanszírozást. Az ő esetükben – a MET-tel és az Oltalom Karitatív Egyesülettel ellentétben – adótartozásról nem tudunk, feladatukat stabilan ellátják.

Ha a MET úgy dönt, hogy megszünteti a szolgáltatásait, akkor az állam és az önkormányzatok felelősségüknél fogva ellátják a rászorultakat. A szociális ellátások megszervezésének felelősségi köreit a szociális törvény tartalmazza.

Minden szociális szolgáltatást végzőnek törvényi kötelezettsége van a szolgáltatás esetleges megszűntetése előtt 3 vagy 6 hónappal a kormányhivatal felé jelzéssel élni. A MET ilyen hivatalos jelzéssel nem élt.

Aki a szociális területen feladatteljesítést vállal állami finanszírozás mellett, példát is mutat kiállásával, tetteivel. Jelenleg Iványi Gábor tetteivel, kiállásával a rájuk bízottakat veszélyezteti, és saját, a MET munkavállalóival szemben felelőtlenül jár el. Bízom benne, hogy a személyeskedésen még felül tud kerekedni a másokért vállalt felelősségvállalás, és a többi szolgáltatóhoz hasonlóan a MET is teljesíti az alapvető elvárásokat: betartja a törvényeket, megfizeti az adót, ellátja az elvállalt feladatát” – írta Fülöp Attila, gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár.

Majer Tamás 

A címlapképen Iványi Gábor metodista lelkész beszél az Alkotmány utca és a Kossuth tér sarkán a Szabad oktatást! és az Egymillióan az internetadó ellen Facebook-csoportok demonstrációján, amelyet Nincs hova hátrálnunk! címmel tartanak Budapesten 2014. december 16-án. MTI Fotó: Marjai János

Iratkozzon fel hírlevelünkre