Befejezte földi útját Dimitrios Salachas, a görög bizánci rítusú katolikus püspök

Befejezte földi útját monsignor Dimitrios Salachas, a görög bizánci rítusú katolikus püspök, Görögország egykori apostoli exarchája (2008 és 2016 között). Október 16-án 84 évesen visszaadta lelkét a teremtő Istennek. Temetése az athéni Szentháromság-székesegyházban lesz.

Dimitrios Salachas 1939. június 7-én Athénban született. Belépett az Asszumpcionista Atyák kisebb szemináriumába, majd a Görög Apostoli Exarchátus kisszemináriumába került. Filozófiát tanult a Pápai Urbaniana Egyetemen és teológiát a Pápai Gergely Egyetemen. Később a jeruzsálemi Szent Anna Szemináriumban tanult. 1964. február 9-én szentelték pappá a Görög Apostoli Exarchátusban Jeruzsálemben. Az athéni egyetemen végzett.

1971-ben a Bari Ökumenikus Intézet professzorává nevezték ki, majd a keleti kánonjogot a Pápai Keleti Intézetben, különböző római egyetemeken és a párizsi Institut Catholique-ban is tanította.

Megalakulása óta tagja az ortodox egyházakkal folytatott ökumenikus párbeszéd teológiai bizottságának, tanácsadója a Keleti Egyházak Kongregációjának, a Keresztények Egységfejlesztésének Pápai Tanácsának és a Jogalkotási Szövegek Pápai Tanácsának. Számos könyve és cikke jelent meg a keleti kánonjogról.

2006-ban kinevezték Őszentsége káplánjává. 2014. november 14-én a Római Pápai Keleti Intézet Keleti Kánonjogi Kara tiszteletbeli doktori címmel tüntette ki a keleti kánonjog területén végzett tudományos hozzájárulásáért.

Ferenc pápa 2016. február 2-án elfogadta lemondását az exarchátus lelkipásztori irányításáról a korhatár elérése miatt.

Forrás és címlapkép: Hajdúdorogi Főegyházmegye 

Iratkozzon fel hírlevelünkre