Erdő Péter megáldotta a megújult Lehel téri Szent Margit-templomot

Megújult a XIII. kerületi Lehel téri Szent Margit-templom; a kívül-belül felújított épületet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldotta meg szentmise keretében vasárnap.

A mise után Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntőjében hangsúlyozta: egy olyan világban, amikor Isten nevében gyilkolnak és a teremtett világot romboló ideológiák terjednek, óriási szükség van a tízparancsolat tanítására, amelyet a keresztény egyházak is közvetítenek.
Hozzátette: egy néhány hónapja megjelent felmérés szerint a magyarok 85 százaléka fontosnak tartja saját életében a tízparancsolatot. A kormány ezért is támogatja a keresztény közösségeket templomaik, közösségi tereik felújításában.
Soltész Miklós örömét és háláját fejezte ki, hogy Budapesten, a nemzet fővárosában számos templom, kápolna újult meg az elmúlt időszakban, és kétszer is ellátogatott a városba Ferenc pápa. Ezek – tette hozzá – mind a keresztény közösséget erősítik.

Örömmel ünnepeljük ma ennek a templomnak a 90 éves évfordulóját. Megadta a gondviselés, hogy egyúttal megáldhatjuk a felújított épületet. Az épület, a templom ősidők óta az Istennel való találkozás helyét jelenti az emberek számára. Különösen is ennek a színhelye volt a Jeruzsálemi templom, amelyet nagy történelmi viharok után újra és újra felépítettek és megáldottak. Ez jut eszünkbe ennek a templomnak a megújulása alkalmából is

– kezdte szentbeszédét Erdő Péter. A bíboros homíliájában arról beszélt: a templom ősidők óta az Istennel való találkozás helye, a katolikus templomokban pedig Jézus Krisztus, aki a saját testét is templomnak nevezte, különleges módon van jelen. Nemcsak azért, mert jelen van az imádkozó közösségben, ahol ketten-hárman összegyűlnek az ő nevében, hanem egészen különleges módon itt van az Eucharisztiában – fogalmazott a bíboros.

Őt ünnepeljük a szentmisében, ő a táplálékunk, amikor áldozunk. (.) Ő az, aki a templomból kiindulva meg tudja teremteni közöttünk az imádság és a segítő szeretet közösségét és aki rajtunk keresztül is meg akarja menteni a világot a bűntől, a reménytelenségtől, minden gonosz indulattól

– hangsúlyozta Erdő Péter. A szentmise végén a hívek körmenetet tartottak a 90 éve felszentelt templom körül.

Iratkozzon fel hírlevelünkre