Szolidaritási istentiszteletet tartottak a Dohány utcai zsinagógában

Veled vagyunk, Izrael! címmel szolidaritási istentisztelet tartottak Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) hívására október 11-én, megtöltötték a terror áldozataira emlékezők a zsinagógát, és kifejezték szolidaritásukat Izrael mellett – számolt be az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye.

Szolidaritási istentiszteleten együtt imádkozott Erdő Péter bíboros, prímás, Novák Katalin köztársasági elnök, Balog Zoltán református püspök, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Karácsony Gergely főpolgármester, Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség – Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija és Keszler Gábor, a Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség (MAOIH) elnöke is.

Mélységesen aggódunk a megtámadott Izraelben élő szeretteinkért, rokonainkért, barátainkért, hittestvéreinkért, de bízunk a Zsidó Állam erejében

– írták az esemény szervezői imádságra hívásukban. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke megjegyezte, megrendülten áll a zsinagógában, de ha körbenéz, és látja a rengeteg embert, akik eljöttek a megemlékezésre, tudja, hogy nincs egyedül a fájdalmával. Örömét fejezte ki, hogy a megemlékezésen most együtt vannak olyan zsidó felekezetek és zsidó vallási irányzatok képviselői, akiket a belső konfliktusokkal terhelt hétköznapokban nyilvánosan talán nem is lehetne egy asztalhoz ültetni. Egybegyűltek zsidók, nem zsidók, keresztények, akik olyan világot akarnak örökségül hagyni, ahol nem a terror az úr.

A zsidó nép legszentebb könyvének, a Tórának az örömünnepén történt embertelen terrortámadás nemcsak Izraelt és a zsidóságot sújtotta. A gyermekeket is kegyetlenül lemészároló terroristák nemcsak emberéleteket oltottak ki Izraelben, de brutálisan megszegték a tízparancsolatot is, amellyel éppen a Tóra ajándékozta meg az egész emberiséget.

– emelte ki a Mazsihisz elnöke. Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete megköszönte az egész magyar nemzetnek, az egyházak vezetőinek és a politikai élet szereplőinek a szolidaritást Izraellel.
Felelevenítette, hogy 75 év telt el Izrael alapítása óta, de lakosai még mindig ugyanazzal a terrorizmussal küzdenek.
Mester Tamás, a BZSH elnöke arról beszélt: október 7-e szörnyű nap minden érző ember számára, bárkihez is imádkozzon. Ez nem terrortámadás, hanem háború – jelentette ki.

Ebben a válságos helyzetben nem azt a kérdést kell feltenni, hogy mi lesz, hanem azt, hogy mi mit tudunk tenni azért, hogy megváltoztassuk a világot…

– emelte ki Győrfi László, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség társelnöke. Frölich Róbert országos főrabbi arról beszélt, a háború nem az arabok és a zsidók ügye, hanem valamennyiünké, akik ezen a bolygón élünk és embernek tartjuk magunkat. Nem egy országot támadtak meg, hanem a terror, a gyűlölet, az aljasság indított háborút a civilizáció ellen.

A főrabbi azzal zárta beszédét: hiszi, hogy a közös, egy akarattal mondott ima meghallgatásra talál, és hinnünk kell abban is, hogy Jeremiás próféta 2500 évvel ezelőtti, a szentély pusztulását sirató szavai beteljesednek a Hamász terroristáin:

Cselekedj velük úgy, örökkévaló, ahogy ők cselekedtek, üldözd őket, és tüntesd el őket az ég alól

– kérte a főrabbi.

Fotó: Wágner Csapó József

Iratkozzon fel hírlevelünkre