Humanitárius fejlesztési központot nyitott Csádban a magyar kormány

A magyar kormány úgy döntött, hogy a Hungary Helps program részeként humanitárius és fejlesztési központot nyit Csád fővárosában, N’Djamenában – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Ugyanis a magyar kormánynak az az álláspontja, hogy a segítséget oda kell vinni ahol a baj van és nem a bajba jutott embereket Kell Európába és Magyarországra hozni – közölte Azbej Tristan.

A központnak az lesz a feladata, hogy Csádban, illetve a tágabb Száhel-övezetben összefogja Magyarország humanitárius, valamint gazdasági fejlesztési tevékenységét – tette hozzá.

Mint elmondta: a Száhel-övezet Európa szomszédságának a szomszédsága, és ami ott történik az kihatással van Európára is.

Ugyanis – folytatta – a Száhel-övezet egy nagyon jelentős migrációt kibocsátó, illetve a migrációt átengedő régió, ami számos humanitárius és biztonsági kihívással küzd.

Hangsúlyozta: Csád annál is inkább fontos, mert egymás után dőlnek be a térség kormányai és országai katonai puccsok, illetve fegyveres konfliktusok nyomán. Jelen van a keresztényüldözés és a klímaváltozás kiváltotta éhezés is.

Ebben a helyzetben Magyarország felismerte, hogy tennünk kell az ott élők megóvásáért, illetve a térségből induló migráció megállítása érdekében és a Száhel-övezet egyik utolsó stabil országában, Csádban létrehozza a Hungary Helps első afrikai kirendeltségét.

Tájékoztatása szerint az idén két humanitárius missziót is indított Csádban Magyarország.

Magyar orvosok szeptemberben és októberben, több mint két héten keresztül, sok esetben életmentő beavatkozásokat végeztek csádi menekülttáborokban, nemcsak a menekülteken, hanem helyieken is segítettek. A következő években pedig további orvosi missziókat is terveznek, hozzájárulva ezzel a helyiek helyben maradásához.

Ugyanakkor az Óbudai Egyetem humanitárius műveleti rendszer szakemberei képzést tartottak a menekülttáborok működtetésében dolgozó csádi szakembereknek, a képzés végén pedig erről szóló oklevelet is kiosztottak.

Ez olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy együttműködési megállapodást kötött egymással a Hungary Helps Ügynökség és csádi menekültügyi hatóság – tette hozzá.

Továbbá, a gödöllői egyetem munkatársai felmérték, hogy miként tudnák Csádban meghonosítani a magyar szárazságtűrő agrár termelési módszereket, illetve miként tudják kamatoztatni a csádiak számára a magyar öntözéstechnikai vívmányokat.

Végül arról beszélt, hogy Csád a stabilitás szigete a térségben. A szomszédos országokban polgárháborúk és fegyveres konfliktusok dúlnak, illetve katonai puccsok történnek. Ezért fontos az ország stabilizálása, annak érdekében, hogy megóvjuk Európát egy több tízmilliós, de akár százmilliós migránsáradattól – mondta Azbej Tristan.

A címlapkép forrása: Facebook/Azbej Tristan 

Iratkozzon fel hírlevelünkre