Katolikus iskolák igazgatóinak értekezlete az Egri Főegyházmegyében

Hagyományosan minden évben kétszer találkozóra hívja az Egri Főegyházmegye a fenntartásában működő köznevelési és szakképző intézmények igazgatóit. Legutóbb október 10-11-én tartottak értekezletet Mátraszentimrén a Stella Katolikus Egyházi Üdülőben, melyen 58 intézmény vezetője vett részt.

Lóczi Tamás, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának elnöke elmondta, ezen találkozók alkalmával mindig hívnak olyan előadót, aki szakmai területen bővíti az intézményvezetők ismereteit, de talán sokkal fontosabb, hogy kicsit kiszakadjanak a mindennapokból és közösségben legyenek egymással. A kapcsolatépítés, a kötetlen beszélgetés ugyanolyan lényeges, mint a szervezett programok.

Előadásában Lóczi Tamás az Üdvözlégy imádságról elmélkedett.

Beszélt a Mária-dogmákról, az Angyali üdvözlet jelentéséről és elemezte az imádság sorait,  Mária közbenjáró voltát hangsúlyozva. Mint mondta, a közbenjárás egyfajta kéznyújtás. A mindennapokban nekünk is tudnunk kell kezet nyújtani, segíteni mások nehézségeiben és tudnunk kell elfogadni mások felénk nyújtott segítő kezét. Az imádság záró soraira reflektálva rámutatott, hogy életünk két legfontosabb pillanata a jelen pillanat és halálunk órája. Ahogyan megéljük a jelent, az befolyásolja a jövőnket. Sokan félelemmel tekintenek a jövőbe, de a hívő ember szívében ott van a bizonyosság, hogy bárhogyan alakul a jövő, Isten mindig ott lesz velünk. A pedagógusok fontos feladata, hogy ne eszményképként beszéljenek Istenről, hanem mint mindig mellettünk lévő társat, megszólítható gondviselő barátot hozzák közelebb a diákokhoz.

Dr. Kuminetz Géza, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora „A vezetés művészete Krisztus iskolájában” címmel a vezetői attitűdöket vette sorra.

Mint mondta, a szakértelmet tanulással meg lehet szerezni, a pozíciót ki lehet érdemelni, a személyiség tudatosan építhető, de a jellem semmilyen technikával nem pótolható. Az embert a jelleme határozza meg. A jó vezető sokféle intelligenciával rendelkezik. A nyelvi, logikai intelligenciát mutatja a gazdag szókincs és a következetes gondolkodás, emellett fontos a másokkal való együttműködés képessége és saját magunk megértésének és irányításának képessége, de a legfontosabb az érzelmi intelligencia. Rámutatott továbbá a vezetői mentalitás öt fokozatára, vagyis hogy hogyan válhat valaki pozíció által felhatalmozott főnökből a kollégái fejlődését elősegítő, követendő mintát nyújtó vezetővé.

Az előadásokat követően Ternyák Csaba egri érsek mutatott be szentmisét.

Prédikációjának középpontjába a főpásztor a bűnt és a hívő ember optimizmusát állította. Minden szentmise elején bűnbánatot tartunk és elismerjük, hogy bűnösök vagyunk, rászorulunk Isten irgalmára.

Az élet nehézségeiben, akadályaiban meg kell találnunk Isten akaratát.

A hívő ember életét egyfajta optimista derű és remény hatja át, és erről kell tanúságot tennünk a családunkban, a munkahelyünkön, kollégáink és a gyerekek körében is. Ápoljuk bennük a reményt és a hitet, hogy minden nehézség, fájdalom és bukás ellenére van értelme az életnek.

A kétnapos rendezvényen szó esett a sajátos nevelési igényű gyerekek képességeinek kibontakoztatásáról, a tehetséggondozásról, óvodai fejlesztési lehetőségekről és a szakképző intézmények aktuális feladatairól, jó gyakorlatairól.

Az intézményvezetők a szakmai egyeztetések mellett közösségi programon is részt vettek.

Forrás és fotók: Egri Főegyházmegye

Iratkozzon fel hírlevelünkre