Nevelési tippek a Nobel-díjas Karikó Katalintól

Bátran megfogadhatjuk Karikó Katalin tanácsait, hiszen lánya, Susan Francia, nem csupán kétszeres olimpiai bajnok sportoló, de több neves egyetemen is mesterfokozatot szerzett.

„A gyermek a család része, és ugyanúgy vannak kötelességei” – vallja Karikó Katalin, akinek gyermeknevelési tanácsa is igen egyszerű, hiszen sokszor kérdezik őt arról, hogyan tudott hihetetlen karrierje mellett a szülőségre is koncentrálni. A Nobel-díjas kutató úgy véli, hogy semmilyen varázslat nincsen, csupán nem szabad túlzásba vinni a gyermek útjának egyengetését.

Karikó tanácsát bátran megfogadhatjuk, hiszen lánya boldog és sikeres felnőtt lett: Francia Zsuzsanna (Susan Francia) nem csupán kétszeres olimpiai bajnok evezős (két egymást követő olimpián nyert aranyérmet női nyolcas evezésben: 2008-ban, és 2012-ben), de több amerikai egyetemen is mesterdiplomát szerzett. 

A Nobel-díjas tudós optimizmusa és eltökéltsége nem csupán kutatásaiban segítette: „akkor is sikeresnek éreztem magam, amikor mások ezt nem így gondolták, hiszen teljes mértékben én irányítottam az életemet” – fogalmazott, hozzátéve hogy kitartása és magabiztossága a gyermeknevelésben is elengedhetetlennek bizonyult. Mint fogalmazott, ezek tették őt jó szülővé.

Véleménye szerint ugyanis a gyermeknek nem arra van szüksége, hogy mindenben a segítségére legyünk. Ahhelyett, hogy a széltől is óvnánk gyermekeinket, inkább járjunk jó példával előttük – tanácsolja Karikó Katalin.

Susan Francia sikere nem abból fakad, hogy plusz órákra járt vagy extra korrepetálásra – nyilatkozta a kutató édesanya. Véleménye szerint ugyanis lánya azért tudott ilyen sokra jutni, mert figyelte a körülötte lévő embereket, akik elszántak és kitartóak voltak. 

„Látod a szüleidet, hogyan viszonyulnak egymáshoz, a nagyszüleidhez, a szomszédokhoz, barátokhoz. Aztán az iskolában is figyeled, hogyan viselkednek a tanáraid. Ez az, ami formál téged.”

– véli Karikó, aki szerint fontosabb volt lánya fejlődése szempontjából, hogy a szülei keményen dolgoztak és pozitívan gondolkodtak, mint bármilyen, pénzért megvásárolható dolog. A gyerekek ráadásul büszkeséget és függetlenséget éreznek, ha van, amiben önállóak lehetnek – teszi hozzá.

„Én reggel 6 órakor már a laboratóriumban voltam, mert el kellett kerülnöm a forgalmat, és a lányom tudta, hogy fel kell kelnie, reggelit kell készítenie a férjemnek, aki későig dolgozik, és néha csak reggel ér haza.” A gyermeknek tehát a család részeként ugyanúgy vannak kötelességei.

Ők a szokásaidat tanulják el, nem a szavaidat – mondja Karikó, aki szerint ha kitartó gyereket szeretnénk nevelni, legjobb, ha jó példával járunk előtte.

Forrás: cnbc.com

Kiemelt képünk forrása: susanfrancia.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre