Mutatjuk honnét származik Pankotai Liliék „saját” ötlete – Parancsba adhatták nekik az aradi vértanús molinó kihelyezését

Az aradi vértanúk emléknapjára molinóval készültek Pankotai Liliék, amelyet a Budai Váralagútra feszítettek ki. Ezen a jogszerűtlenül sztrájkoló, ezért távozni kényszerülő tanárokat hasonlították azokhoz a honvéd tábornokokhoz, akiket az 1848-49-es szabadságharc után kivégeztek. 

Az üzenet a Demokrácia-napi felvonuláson már látható volt, tehát a gyanú erős, hogy az ötlet nem saját kútfőből származott. Korábban a tüntetésen egy férfi kezében lévő táblán a következő szöveg volt olvasható: „Haynau – 13 honvédtiszt, Pintér – 13 tanár”. 

Vasárnap.hu/Szennyes Krisztián

Pankotai Lili azt állította a Telexnek, hogy a saját ötlete volt, hogy az aradi vértanúk emléknapján felhívják a figyelmet bizonyos, a jelennel kapcsolatos párhuzamokra, majd azt a mondást idézte, miszerint „egyetlen dolgot tanulunk a történelemből: azt, hogy az emberiség nem tanul a történelemből”.

A Haynau-Pintér párhuzam kapcsán azt mondta, hogy „a módszerek változnak és fejlődnek, de a rendszer célja és lényege vérontás nélkül is ugyanaz: a megfélemlítés, a példastatuálás. Erre szerettük volna felhívni a figyelmet”.   

Bár azt nem mondja Pankotai, hogy az molinón szereplő üzenet is az ő ötlete volt, ha mégis, akkor a sok hiányzása miatt, talán nem volt ideje megtanulni az iskolában a vértanú szó jelentését, és azt sem, hogy mi a különbség azok között, akik a hazájukért harcolva haltak mártírhalált, és azok között, akik elégedetlenek voltak a munkakörülményeikkel, szabálytalan sztrájkba kezdtek, és ezért távozniuk kellett. 

Már az elhíresült, káromkodós slamjében is említi őket, bármit is ért ez alatt: 

„Pont arra nevelt a 12 pont és az aradi vértanúk,

amiért éppen itt most felszólalok,

bár lehet, szerinted túlvadult.”

A címlapkép forrása: Vasárnap.hu/Szennyes Krisztián 

Iratkozzon fel hírlevelünkre