Magyar újságíró kérdésére értékelte Putyin az 1956-os forradalmat

A magyar 1956 nem volt “színes forradalom” – jelentette ki Vlagyimir Putyin a Moszkvatér.com szakportál főszerkesztőjének, Stier Gábornak. A Valdaj Klub csütörtöki plenáris záróülésén az orosz elnöknek szegezett kérdések között szerepelt az új orosz történelemtankönyvek 1956-ról szóló fejezete, amelyek komoly vitát váltottak ki hazánkban.

Véleményem szerint nehezen nevezhetjük ezt tisztán színes forradalomnak, mert az országon belüli tiltakozások komoly belső problémákon alapultak. Ez szerintem egy nyilvánvaló dolog

– fogalmazott válaszában Vlagyimir Putyin.

A Gondola.hu-nak Stier Gábor értékelte az orosz elnök válaszát:

 Adott esetben is egyértelmű volt, hogy Vlagyimir Putyin sokkal árnyaltabban fogalmazott, mint a történelemtankönyv. 

A főszerkesztő hozzátette, az említett tankönyvről tekintélyes professzorok fogalmazták meg a kérdés feltevése után, hogy általánoságban véve milyen alacsony színvonalú, és megköszönték Stier Gábornak hogy felhívta erre a figyelmet.

Szóval el kell mondanunk bátran, hogy mi az igazság. De például akkor is, amikor azt érezzük, hogy Moszkvában túl rózsaszínű szemüvegen át látják a magyar kormány lépéseit, és Orbán nem orosz-, hanem magyarbarát

– fogalmazott Stier Gábor.

A címlapképen Vlagyimir Putyin orosz elnök üzenetet intéz a nemzethez Moszkvából 2023. június 26-án, két nappal a Wagner orosz magánhadsereget vezetõ Jevgenyij Prigozsin lázadása után. 
MTI/AP/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Gavriil Grigorov

Iratkozzon fel hírlevelünkre