602 kiskorú lány vágatta le a mellét Kanadában a transzneműség jegyében

Több száz kiskorú kanadai lány melleit távolították el műtéti úton az úgynevezett „nemi megerősítő ellátás” részeként, hogy megfeleljenek az általuk óhajtott nemi identitásuknak – írja a Breitbart a National Post és a Kanadai Egészségügyi Információs Intézet adataira hivatkozva. A 602 kettős masztektómiát 2018 óta regisztrálták, azonban ez a szám magasabb is lehet, ugyanis a magánklinikák adatai nem szerepelnek a statisztikák között. 

A 602 lány fele (303), 17 év alatti, közülük a legkisebb 14 éves volt. 

„Rossz testbe született a lelkem” – így magyarázta egy magát meg nem nevező lány azt, hogy inkább férfiként szeretne élni. Azaz, hogy a megélt neme különbözik a biológiailag meghatározott nemétől. A transzneműség – akár tetszik, akár nem – társadalmi fertőzésként terjed a fiatalok között. Nemi diszfóriának is nevezik, amely elégedetlenséggel, nyugtalansággal, szorongással, és depresszióval jár, és akik vállalják az operációt abban is reménykednek, hogy azzal megoldódnak a problémáik.

A kettős masztektómia elvégzéséhez a sebész a mell alá vág és a bőr alá nyúl, hogy leválassza az emlőszövetet, és  – a lányok esetében – a mellbimbókat előbb eltávolítja, majd átméretezi és átülteti, hogy „férfiasabbnak” tűnjenek. Annak ellenére, hogy komoly aggodalmak merülnek fel az ilyen műtétek kiskorúakra gyakorolt tartós hatásaival kapcsolatban, léteznek olyan vélemények is, amelyek szerint ezzel az ellátással néhány fiatal öngyilkossága is megelőzhető. Egy magát meg nem nevező orvos így fogalmazott: „Ha ez csak az iskolákról szólna, és csak arról, hogy a gyerekek azt viselhetnek, amit akarnak, azt mondhatnak, amit akarnak, és olyan néven szólíthatják őket, amilyennek csak akarják, és itt megállna, kit érdekelne? De az orvostudomány közbelépett”.  

Az esetek negyedében fiatal fiúk is felvállalják a transzneműséget – állapította meg egy nyáron közzétett tanulmány. Arra a kérdésre, hogy gyermeküknek vannak-e olyan barátai, akikkel „egyidőben jelezték, hogy ők transzneműek”, a megkérdezettek 55,4 százaléka válaszolt igennel, és ez a válasz jóval magasabb volt a nőknél (60,9 százalék), mint a férfiaknál (38,7 százalék).

Az is kiderült, hogy az eseteknek majdnem a felében a transzneműség felvállalásához egy már korábban is fennállt (dokumentált és hivatalosan is megerősített) mentális állapot vezetett.  

A tanulmány szerint a szülők gyakran éreztek nyomást a klinikusok részéről, hogy támogassák gyermekük új nemi identitását.

Ugyanakkor, a szülők hozzátették, hogy gyermekeik mentális egészsége jelentősen romlott az operáció után.

Arra a kérdésre, hogy egy stresszes esemény a gyermek életében hozzájárulhatott-e a nemi diszfória kialakulásához, a szülők 72,6 százaléka igennel válaszolt. Ilyen stresszt okozó esemény volt a „romantikusnak induló” párkapcsolati probléma, egy barát vagy rokon öngyilkossága, vagy az, hogy a fiatalt fizikailag vagy szexuálisan bántalmazták.

Az eredmények azt is feltárták, hogy a férfiak nemi diszfóriája 1,9 évvel később kezdődött, mint a nőké. Ennek egyik magyarázata az lehet, hogy a nők korábban kezdik a pubertást, mint a férfiak, tehát a pubertás kor változásai szerepet játszanak a nemi diszfória kialakulásában. 

A nemváltás után, a transzneműek egy része szívesen megmutatta magát a videómegosztón is. Csak erős idegzetűeknek.

A címlapkép forrása: Szennyes Krisztián, vasarnap.hu


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb