Köpködés Jeruzsálemben: a megalázott keresztényeket vette védelmébe Netanjahu

Jeruzsálem óvárosában egy csoport keresztény hívő, fakeresztet hordozva lépett ki az egyik templomból. A szűk utcában a velük szemben haladó ortodox zsidók és gyermekeik egy része feléjük, illetve a földre köpött. Az esetet rögzítő videó kormánykörökben is nagy vihart kavart, a miniszterelnök pedig élesen elítélte a cselekedetet – számolt be a Times of Israel.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a Twitteren azt írta, hogy „Izrael teljes mértékben elkötelezett az imádat és a zarándoklat szent jogának védelme mellett, minden vallás szent helyein. Határozottan elítélek minden olyan kísérletet, amely a hívők megfélemlítésére irányul, és elkötelezett vagyok amellett, hogy azonnali és határozott lépéseket tegyek ellene.”

Majd hozzátette: „A hívőkkel szembeni becsmérlő viselkedés szentségtörés, és egyszerűen elfogadhatatlan. Az imádatban részt vevő személyekkel szembeni ellenségeskedés semmilyen formáját nem tűrjük el.”

David Lau askenázi főrabbi is felszólalt az incidens ellen, mondván, hogy „az ilyen jelenségek indokolatlanok, és semmiképpen sem tulajdoníthatók a zsidó törvényeknek”.

Michael Malkieli, az ultraortodox Sasz párt vallásügyi minisztere szintén elítélte az incidenst, mondván, hogy „ez nem a Tóra útja, és nincs rabbi, aki támogatná vagy legitimálná ezt az elítélendő viselkedést”.

Yitzchak Goldknopf lakásügyi miniszter, az askenázi Haredi Egyesült Tóra judaizmus szövetség vezetője azt mondta, hogy „Szent Tóránk azt parancsolja nekünk, hogy tisztelettel viselkedjünk minden emberrel szemben, függetlenül hitétől, vallásától vagy származásától”.

 

A jeruzsálemi rendőrség közölte, hogy a keresztényekre köpködők közül öt gyanúsítottat – egy kiskorút és négy felnőttet – a videó alapján letartóztattak, testi sértés gyanújával.

A címlapképen keresztény hívők fakeresztet visznek, amint végigjárják Jézus Krisztus keresztútját a Szent Sír-bazilikához vezető Via Dolorosán, a jeruzsálemi Óvárosban nagypénteken, 2023. április 7-én. Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

Iratkozzon fel hírlevelünkre