Itáliai szív, magyar lélek – Marco Rossi hivatalosan is magyar állampolgár lett

A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya és a vele dolgozó Cosimo Inguscio a keddi kerethirdetés után az államfői rezidencián tették le az állampolgári esküt.

Marco Rossi 2012-ben érkezett Magyarországra a Budapest Honvéd csapatához, akiket második nekifutásra, kitartó munkával 2017-ben a csúcsra is juttatott, majd jött egy kis felvidéki kitérő Dunaszerdahelyen.

2018-ban vállalta el segédjével, Cosimo Ingucióval a magyar férfi labdarúgó-válogatott vezetését, akikkel a következő években óriási sikereket ért el. Gondoljunk csak a 2021-es Európa-bajnokságra, ahol kemény ellenfelek ellen állta a sarat a csapatunk vagy a Nemzetek Ligája szereplésünkre, ahol előbb megnyertük a B-ligát, majd a következő évben az utolsó pillanatig versenyben voltunk a csoportgyőzelemért.

Rossi többször is beszélt arról mennyire szereti az országot és a magyarokat, ehhez nyilvánvalóan hozzájárultak a szurkolók is, akik minden mérkőzésen kinyilvánítják szeretetüket és tiszteletüket a kapitány felé.

2023. október 3-án pedig eljött az a nap, amikor a társával hivatalosan is magyar állampolgárok lettek, az erről szóló dokumentumokat az állampolgári eskü magyar nyelven történő letétele után Novák Katalin köztársasági elnöktől vehették át.

Az immáron kettős állampolgár Rossi meghatódottan nyilatkozott az mlsz.hu-nak az esemény után: „Sok olyan pillanatot kaptam már Magyarországtól és a magyaroktól, amikor elérzékenyültem, pedig nem vagyok túlságosan érzelgős. A mai nap azonban ismét ilyen volt, hiszen az az ország, az a nemzet, amelyet második otthonomnak tekintek, hivatalosan is befogadott. Köszönöm a magyaroknak azt a szeretetet, amellyel irányomba viseltetnek, illetve a köztársasági elnök asszonynak, hogy ilyen különleges körülmények között válhattam magyar állampolgárrá és természetesen Csányi Sándor elnök úrnak is, akinek belém vetett bizalma nélkül nem tölthettem volna ennyi időt Magyarországon, és nem válhattam volna magyar állampolgárrá.”

A két szakember rengeteg gratulációt kapott a közösségi médiában, Orbán Viktor például egy fotóval köszöntötte a friss állampolgárokat, Szentkirályi Alexandra pedig komment formájában üzent a kapitánynak:

„Itáliai szív, magyar lélek! Marco Rossi már bárhogyan fordíthatja a trikolort!”

Marco Rossira komoly feladat vár még októberben, ugyanis két nagyon fontos Eb-selejtező előtt áll a válogatott, október 14-én telt ház előtt fogadjuk Szerbiát, három nappal később Litvániában lépünk majd pályára. Két győzelem esetén komoly lépést tehetnénk a kijutás felé.

Címlapkép: Vasárnap.hu/Szennyes Krisztián

Iratkozzon fel hírlevelünkre