Ferenc pápa örömmel találkozna újra magyarokkal 

A magyar katolikus egyház püspöki küldöttségét hétfőn reggel fogadta magánkihallgatáson Ferenc pápa, amelyet követően Veres András püspök, az MKPK elnöke nyilatkozott a találkozóról a Vatikáni Rádiónak. Többek közt kiemelte, hogy a Szentatya látogatás első évfordulóján, jövő év áprilisában nemzeti zarándoklatot terveznek Rómában, amikor együtt köszönik meg Ferenc pápa második magyarországi látogatását.

A püspök elmondta, hogy Ferenc pápa emlékeztette őket, hogy „már második alkalommal voltam Magyarországon”, így Veress András gesztusnak tartja, „mi pedig büszkék lehetünk rá, hogy Magyarország az az ország, ahová másodszor is ellátogatott a Szentatya. Az is egy nagyon nemes gesztus volt részéről, hogy időnként letekerte az ablakot és kiintegetett az ott elhaladóknak” – emelte ki.      

Hozzátette, úgy véli, hogy

aki elolvassa azokat a beszédeket, amelyeket Ferenc pápa mondott Budapesten, „láthatja, megérezheti belőle, hogy egész Európának, sőt …. az egész világnak szóló üzenet volt benne”.   

Beszélt arról, hogy jelenleg arra készülnek, hogy egy nagyon díszes, fényképekkel bőven illusztrált képet adjanak ki a Szentatya látogatásáról. Azonban a beszédekkel is foglalkozni kell, ugyanis „mindegyik nagyon gazdag üzenetet hordoz”. 

Ferenc pápa üzenetei kapcsán elmondta, hogy „a közösségi egyház vonatkozásában nagyon le vagyunk maradva”. „A kommunizmus megtette a maga hatását, hogy éket vert a papok közé, papok püspökök közé, nem egyszer a papok hívek közé. A hívek is jó néhány egy kicsit félelemmel éltek. Megmaradtak az egyházban, de egy kicsit visszahúzódottan. Ezt a közösségi szemléletet kell mindenféleképpen erősítenünk és nem utolsó sorban a missziós jellegét az egyháznak”. A Szentatya is hangsúlyozta, hogy 

„üzenetet kell vinnetek, prófétai küldetésetek van”. 

Hozzátette, hogy meg kell érteniük végre, hogy misszió nélkül nincs értelme az egyházi létnek, majd a Zsinatra hivatkozott: „azért van egyház, mert küldetése van”, és nem fordítva. 

Úgy véli, mindez bőséggel ad feladatot számukra, különösen annak figyelembevételével, hogy „a szekularizáció nagyon-nagyon erősen terjed Európában, a világban és ilyenkor maguknak a keresztényeknek is kell egyfajta megerősítés”.        

Megosztotta, hogy a Szentatyával való találkozás során „szóba jött, hogy Ukrajnából a menekültek még ma is nagy számban érkeznek Magyarországra és azt mondta, hogy a magyaroknak a »nagyvonalúsága«, a jószívűsége, az nagyon-nagyon fontos a mai világban, tegyük ezt”.   

Veress András említette Ferenc pápnak, hogy jövőre nemzeti zarándoklatot terveznek, ahol valószínűleg több százan vesznek majd részt, és szeretnének a Szentatyával találkozni, aki azt felelte, hogy „nagyon örül neki, beszéljük meg az illetékessel, hogy vésse be már most a magyarok jelenlétét a kihallgatásra és nagy örömmel fog találkozni újra a magyarokkal”.  

A címlapképen Ferenc pápa látható a budapesti Szent István Bazilikában 2023. április 28-án. (Vasarnap.hu/Szennyes Krisztián) 

Iratkozzon fel hírlevelünkre