A spanyol király a szocialista Pedro Sánchezt kérte fel kormányalakításra

VI. Fülöp spanyol király Pedro Sánchez ügyvivő miniszterelnököt, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkárát kérte fel kormányalakításra – ismertette a döntést Francina Armengol, a spanyol parlament alsóházának elnöke kedden.

Pedro Sánchez a második felkért jelölt a posztra, miután a július végi általános választásokon győztes konzervatív Néppárt elnöke, Alberto Núnez Feijóo nem kapta meg a parlament támogatását a poszthoz.

VI. Fülöp az elmúlt két napban a parlament hét pártjának vezetőjét fogadta, hogy felmérje a kormányalakítási esélyeket.

Pedro Sánchez a bejelentést követő sajtótájékoztatóján elmondta:

elfogadta az uralkodó felkérését a miniszterelnöki tisztségre, és már a nap folyamán megkezdi a kapcsolatfelvételt a parlamenti pártokkal, hogy egyeztessenek a lehetséges együttműködésekről, támogatásokról.

Elsőként Yolanda Díazzal, a Sumar nevű baloldali párttömörülés elnökével, az ügyvivő kormány munkaügyi miniszterével találkozik egy progresszív koalíciós kormány” megalakításának céljával. A parlamenti formációk közül egyedül a Vox pártot nem keresi meg.

A megbeszélések diszkrétek lesznek, de a megállapodások transzparensek” – jegyezte meg, hangsúlyozva, hogy a keretet mindig az ország alkotmánya adja.

Ismertetése szerint kormányzati programjának alapjai egyebek mellett a szociális progresszió és a spanyolok, Spanyolország népei” közötti együttélés erősítése.

Pedro Sáncheznek saját pártja 121 igen szavazata mellett további 55 támogató voksra van szüksége ahhoz, hogy újból kormányfővé váljon. A parlament katalán pártjainak szavazatai nélkül matematikailag nincs esélye a győzelemre.

A Katalán Köztársasági Baloldal (ERC), valamint az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) a 2017-ben alkotmányellenesen megtartott katalán függetlenségi népszavazás megrendezése miatt elítélt vezetők rehabilitálását szabta feltételül ahhoz, hogy képviselői akár csak tartózkodással közreműködjenek az új spanyol kormány megalakulásában.

Pedro Sánchez elmondta: a tanácskozások során alakítja majd ki álláspontját a követelésekkel kapcsolatban, de szavai szerint itt az ideje a nagylelkűségnek, hogy a politikai problémákat Katalóniában politikai úton orvosolják.

Az országot nem lehet kormányozni politikai pluralitásának és területi sokszínűségének megértése nélkül” – tette hozzá.

A jogszabályban rögzített határidők alapján a spanyol törvényhozásnak november 27-ig kell új kormányfőt választani, ellenkező esetben újból választásokat kell tartani, várhatóan január közepén.

(MTI)

A címlapképen Pedro Sánchez ügyvivő kormányfő, a júliusi általános választásokon másodikként végzett Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára sajtótájékoztatót tart a madridi miniszterelnöki hivatalban, a Moncloa-palotában 2023. október 3-án, miután VI. Fülöp spanyol király őt kérte fel kormányalakításra. Sánchez a második felkért jelölt a posztra, miután a július végi általános választásokon győztes konzervatív Néppárt elnöke, Alberto Núnez-Feijóo nem kapta meg a parlament támogatását a poszthoz. Fotó: MTI/EPA/Pool/EFE/ZIPI

Iratkozzon fel hírlevelünkre