Orosz ortodox templom bezárása miatt tüntettek Szófiában

Tüntetést tartottak ortodox keresztények vasárnap Szófiában egy orosz ortodox templom bezárása miatt.

A templom elöljáróját, aki egyúttal az orosz ortodox egyház képviselője is volt, valamint két fehérorosz papot kiutasítottak az országból a bolgár nemzetbiztonsági érdekek elleni cselekmények címén.

Az imaházat pénteken záratták be a hatóságok.

Naum, Rusze város metropolitája Facebook-oldalán követelte az 1914-ben felszentelt templom újranyitását. A Mürai Szent Miklós nevét viselő templom bejáratánál a hívek gyertyákat gyújtottak és virágokat helyeztek el, valamint élőláncot alkotva akadályozták a forgalmat a központi Ruszkij sugárúton. A metropolita vezetésével fohászkodó istentiszteletet tartottak az imaház újranyitása érdekében.

A templom bezárása miatti tiltakozó akción jelen volt a harmadik legnagyobb parlamenti párt, az Újjászületés elnöke, Kosztadin Kosztadinov is.

Eleonora Mitrofanova szófiai orosz nagykövet a Rosszija 24 televíziós csatornának nyilatkozva elmondta, hogy a kiutasított papok ellen nem emeltek kézzelfogható vádat.

A Moszkva és Szófia közötti feszült viszonyt tovább mérgesítette 2022-ben 70 orosz diplomata kémkedés címén történt kiutasítása Bulgáriából.

(MTI)

A címlapkép forrása: Unsplash

Iratkozzon fel hírlevelünkre