Hatéves évfordulóján indult el Kárpátaljára a Katolikus Karitász Orvosmissziója

A Katolikus Karitász tizenhat fős, orvosokból és medikusokból álló egészségügyi csoportja a Magyar Szentek Temploma elől püspöki áldással indult el Kárpátaljára 2023. szeptember 22-én, hogy hiánypótló szűréseket végezzenek a helyi lakosok körében. A hétvégéjüket önkéntes munkának dedikáló szakemberek közel 200 főt fognak megvizsgálni a két nap során a Técsői Líceumban kialakított rendelőkben, így gyarapítva annak a 10.000 embernek a számát, akiket az elmúlt hat évben hozzásegítettek az egészségesebb és ezáltal teljesebb élet lehetőségéhez. 

Az orosz-ukrán háború miatt csak idén ősszel folytatódnak a kárpátaljai magyarság körében végzett rendszeres prevenciós vizsgálatok a Karitász szervezésében, részben állami támogatással. Az önkéntes alapon működő Orvosmisszió hat éve, havi gyakorisággal végzi közel kétszáz, előzetesen regisztrált gyermek és felnőtt fogászati, szemészeti, ortopédiai, nőgyógyászati, EKG, vércukorszint és vérnyomás ellenőrzésérét egy-egy hétvége során. Szükség szerint gyógyászati segédeszközöket, gyógyszereket biztosítottak a jelenlévőknek, és több mint száz alkalommal műtéteket is lebonyolítottak helyben vagy az anyaországban. 

A misszió szeptember 22-én pénteken 15 órakor indult el következő útjára a Magyar Szentek Templomából. Az önkéntes orvosokból és medikusokból álló csapatot Dr. Vojcek László, professzor, az Orvosmisszió vezetője e szavakkal köszöntötte: „Az, hogy ezt a 6 esztendőt 61 úttal tudtuk megtölteni, és közel 10.000 gyermek és felnőtt vizsgálatával, mind nektek köszönhetjük. (…) Ehhez kellett a 80 főből minden hónapban 16, aki azt mondta, hogy igen, most a családot arra fogom megkérni, hogy nélkülözzön engem, (…) mert nagyon nagy szükség van az én munkámra.”    

Forrás: Katolikus Karitász

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója örömmel osztotta meg, hogy „Kárpátalján 21 településre jutottunk el, a Felső-Tisza vidékén talán a legkisebb településre is, ahol még a magyar nyelvet beszélik, és fölkínáltuk ezt a szolgálatot azoknak a magyaroknak, illetve azoknak, akik betértek az idő alatt, amíg ott voltunk.” (…) „Sajnos a háborús időszak ezt a szűrővizsgálatot hosszú időre megszakította, mert hol áram nem volt, hol légiriadó volt, hol fűtés nem volt. Különböző nehézségek jöttek, amelyek lehetetlenné tették ezt a munkát. Bízunk benne, hogy ez az időszak most alkalmas lesz arra, hogy ezt folytassuk.”

Az Orvosmisszió tagjait és útjukat Spányi Antal, a Katolikus Karitász püspök elnöke áldotta meg. Hálás szívvel mesélte el saját orvosmissziós tapasztalatait: „Nem felejtem el, egyik útjukon elkísérhettem a missziósokat, valahol Kárpátalján voltunk, és ott történt, hogy panaszkodtak, hogy a gyerek nem tud olvasni. Aztán kapott egy szemüveget, és egyszerűen tudott olvasni, és fölkiáltott, hogy „Látok!” (…). A segítség sokszor magától értetődik, de mégiscsak oda kell vinni.” Beszédét e szavakkal zárta: „Köszönöm az Orvosmisszió minden tagjának ezt a feladatot, felajánlást, vállalást és szívből kívánom, hogy a Jóisten oltalmazza őket!”

A Katolikus Karitász Orvosmissziója legközelebb október 27-29. között megy Kárpátaljára, ahol Kőrösmezőn fog prevenciós szűréseket végezni, de az év során rendszeresen ellátogatnak magyarországi hátrányos helyzetű régiókba és Délvidékre is, egyformán esélyt és reményt adva mindenkinek. 

Az Orvosmisszió munkája nem valósulhatott volna meg az adományozók önzetlen adakozása nélkül, amiért nagyon hálás a segélyszervezet. Aki csatlakozni szeretne küldetésükhöz, hívja a 1356-os adományvonalat, ahol hívásonként 500 Ft-tal lehet támogatni a Karitász tevékenységét. Célzott adományozás megvalósításához érdemes felkeresni a karitasz.hu oldalt, ahol online hozzájárulással közvetlenül az Orvosmisszió céljait is lehetőség van segíteni.

Forrás: Katolikus Karitász

Forrás és címlapkép: Katolikus Karitász

Iratkozzon fel hírlevelünkre