Szexuális felvilágosító tananyag miatt függesztették fel tisztségéből a lett Nemzeti Oktatási Központ vezetőjét

Ideiglenesen felfüggesztették hivatalából Liene Voronenkót, a lett Nemzeti Oktatási Központ elnökét hétfőn, és fegyelmi eljárást indítottak ellene, mert a felügyelete alatt olyan tananyagot dolgoztak ki a szexuális felvilágosításról, amelyben a nemi identitásról és transzszexuálisokról is említést tesznek.

A múlt héten indítványozták Voronenko menesztését is, miután egyre több kritika érkezett a szülők részéről.

A Szexuális nevelés – kérdések és válaszok című, korábban online formában elérhető, szabadon felhasználható oktatási anyagot az általános iskola negyedik osztálytól taníthatták fakultatív jelleggel.

A vitát Nils Sakss Konstantinovs pszichológus, egy serdülőkkel foglalkozó terápiás központ vezetője indította el, aki az egyik újságnak írt cikkében arra a megállapításra jutott, hogy a különböző szexuális identitások feltárása a biológiai nem megkérdőjelezését eredményezheti a serdülő fiataloknál.

Anda Caksa oktatási miniszter a helyi média közlése szerint normasértőnek nevezte a szóban forgó tananyagokat, és azok visszavonását rendelte el elsősorban a szülői szervezetekkel folytatott konzultáció hiányára hivatkozva. Leszögezte; ő maga sem szeretné, ha a gyermekeit ilyen tartalmak szerint nevelnék.

(MTI)

A címlapkép forrása: Unsplash

Iratkozzon fel hírlevelünkre