Újszülöttet találtak a kecskeméti kórház bejáratánál

Újszülöttet, egy egészséges kisfiút hagytak a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház kecskeméti, központi telephelyének főbejárata előtt kedden – közölte az intézmény szóvivője. Az elmúlt több mint egy évtizedben ő az ötödik csecsemő, akit a kórház gondjaira bíztak.

Nagyné Szigeti Dóra elmondta: a 3500 grammos, 52 centiméteres kisfiú a Viktor keresztnevet kapta az újszülöttrészleg dolgozóitól. A kórházban

évek óta működik a csecsemőmentő inkubátor, ennek ellenére a babát ezúttal a bejáratnál egy lepedőbe csavarva a földön hagyták.

A gyors megtalálásának köszönhetően azonban nem hűlt ki drasztikusan – emelte ki a szóvivő. A közelben működő pékség dolgozói munkába érve hallották és látták meg hajnali négy óra körül a földön fekvő újszülöttet, és azonnal értesítették a kórház munkatársait, így a baba néhány percen belül a gyermekosztályra került.

A kórház szóvivője hangsúlyozta: a csecsemőmentő inkubátor továbbra is a régi, megszokott helyén működik, a Nyíri úti telephelyen, a parkolóház felőli oldalon. Az inkubátorba teljesen anonim módon és biztonságosan helyezhető el az újszülött, a beépített rendszer automatikusan értesíti a kórház dolgozóit, ha valaki babát helyez el benne. A csecsemő további sorsáról később, számos vizsgálat után a gyámhivatal intézkedik.

Az inkubátorban elhelyezett újszülöttért hat héten át még jelentkezhetnek a szülei, a kórház előtt hagyott gyermekre azonban más eljárás vonatkozik, ez ugyanis bűncselekménynek minősül, így a szülő ellen kiskorú veszélyeztetése miatt eljárás indul.

A Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a talált gyermek esetében először gyámrendelést, valamint – a gyámhatóság által megállapított adatokkal – anyakönyvezési eljárást indítanak. Amennyiben az anya személye a gyermek anyakönyvezését követően, de még az örökbefogadás engedélyezése előtt kiderül, a törvényes képviselő a gyámhatóság hozzájárulásával pert indíthat az anyaság megállapítására.

Hasonló eset először 2012 januárjában történt a kecskeméti kórház Izsáki úti telephelyén, ahol az 1300 grammos újszülöttre kihűlve, életveszélyes állapotban találtak rá. Az átmenetileg Szőke Attilának nevezett kisfiúért később jelentkeztek a szülei. 2016-ban egy egészséges, 3160 grammos, 50 centiméteres, ideiglenesen Ignácz Brigittának elnevezett kislányt hagytak a babamentő készülékben. A harmadik eset 2018. november 7-én történt: akkor egy 3400 grammos, 53 centiméteres kisfiút hagytak az inkubátorban, Gábort. A negyedik alkalommal, 2019. november 21-én pedig egy kislányt bíztak a kórház dolgozóira, Fannit. Utóbbi három gyermeket azóta örökbe fogadták.

Forrás: MTI

Kiemelt képünk forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre