Holland statisztikai hivatal: Egyre több fiatal holland lány követ el bűncselekményt

Tavaly minden eddiginél nagyobb arányban gyanúsítottak meg fiatal lányokat bűncselekményben való részvétellel – derül ki a holland statisztikai hivatal (CBS) hétfőn közzétett adataiból.

A CBS jelentése szerint bár 2015 óta csökken a hivatalosan bűncselekmények elkövetésével gyanúsított 12 és 18 év közötti serdülők száma, a fiatal nők aránya nőtt. 2022-ben ez az arány rekordot döntött: 17,5 ezer 12 és 18 év közötti fiatalt gyanúsított meg a rendőrség bűncselekmény elkövetésével, a gyanúsítottak több mint egynegyede volt lány.

Bár 2010 és 2021 között a kis- és fiatalkorú gyanúsítottak száma a felére csökkent, a bűnelkövetéssel gyanúsított fiatal lányok száma évről évre növekszik. – állapította meg a statisztikai hivatal.

A lányokat leggyakrabban bolti lopással gyanúsítják, a betörések és a fegyveres bűncselekmények szinte kizárólag fiúkhoz köthetők. Tavaly 6200 fiatalt gyanúsítottak bolti lopással, a fegyverrel elkövetett bűncselekménnyel gyanúsítottak száma 7 százalékkal 1200-ra emelkedett – jelentette a CBS.

(MTI)

A címlapkép illusztráció. Fotó forrása: Freepik

Iratkozzon fel hírlevelünkre