Potápi Árpád János: elfogadhatatlan, ami Ukrajnában a kárpátaljai magyarsággal történik

Elfogadhatatlan, ami Ukrajnában a kárpátaljai magyarsággal történik – közölte a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára vasárnap az MTI-vel azzal kapcsolatban, hogy “a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola magyar vezetőjének indokolatlan menesztése után” a nemzeti szimbólumok használatát és a magyar nemzeti himnusz eléneklését is megtiltották az idei tanévnyitón.

Potápi Árpád János azt írta, a tantestület és a szülők néma sorfalat állva egy szál nemzeti színű gyertyával, valamint Reményik Sándor Templom és iskola versével tiltakoztak az ukránosító lépés ellen. Hozzátette: a munkácsi kistérségben sajnálatos módon folyamatossá váltak a magyarellenes megnyilvánulások, és ami még sajnálatosabb, önkormányzati hatáskörre hivatkozva ez ellen sem a megye vezetése, sem pedig az ukrán kormányzat nem lép fel.

Úgy fogalmazott: a munkácsi városvezetés cinikus intézkedéseivel próbálja ellehetetleníteni a közel 150 éves múltra visszatekintő magyar oktatási intézmény működését. Potápi Árpád János emlékeztetett arra, hogy Magyarország 32 éve elsőként ismerte el az újonnan létrejött, független Ukrajnát. Ukrajna pedig most a jogszűkítő ukrán törvényekkel asszimilációra vagy távozásra kényszerítené az 1100 éve a szülőföldjén élő magyarságot – írta.
   

Úgy véljük, hogy egy az Európai Unióba és NATO-ba igyekvő ország esetében az ukrán önazonosság megerősítése és a háborús helyzet nem szolgálhat alapul az ukrán alkotmányban, nemzetközi és kétoldali szerződésekben vállalt kisebbségi jogok szűkítésére. Határozott gyakorlati intézkedéseket várunk Kárpátalja megye vezetésétől és Zelenszkij elnöktől

– hangsúlyozta.

(MTI)

A címlapképen Potápi Árpád János nemzetpolitikáért feleõs államtitkár beszél a Csik Zenekar koncertje elõtt Duna-napon Torockón 2023. június 3-án.
MTI/Bruzák Noémi

Iratkozzon fel hírlevelünkre