Az ausztrál transz tornászok már maguk dönthetnek, hogy nők vagy férfiak között versenyeznek 

Az ausztrál tornászoknak szóló legújabb iránymutatások szerint a transznemű sportolók a jövőben szabadon versenyezhetnek a „nemi identitásuknak leginkább megfelelő” alapfokú vagy nemzeti tornaversenyeken – tehát maguk dönthetnek, hogy férfiak vagy nők között indulnak. 

A The Epoch Times arról ír, hogy a sportági szövetség kidolgozta a részletes szabályozást a transzneműek és a „nemileg különböző személyek” „befogadó környezetének” elősegítése érdekében – a szabályok a versenyzésre is kiterjednek.

Az irányelvek egyik szakasza szerint az egyének „a nemi identitásuknak megfelelő, általuk választott egyenruhát viselhetnek”, egy másik pedig kimondja, hogy elismerik a megfelelő öltöző- és zuhanyzóhelyiségekkel kapcsolatos jelenlegi nehézségeket. „A Gymastics Australia támogatja az emberek jogát arra, hogy olyan öltöző- és mosdóhelyiségeket használjanak, amelyek a legjobban tükrözik nemi identitásukat”. „Ahol új létesítmények épülnek, vagy ahol korszerűsítésre kerül sor, a Gymnastics Australis és az ausztrál tornaszervezetek kiállnak az inkluzív terek kialakításának lehetőségei mellett” – közölte a szövetség.   

A 7. szakasz kimondja, hogy minden közösségi torna esetében az egyének olyan eseményeken vehetnek részt, amelyek a legjobban tükrözik „nemi identitásukat”.

„A vegyes versenyekre vonatkozó szabályokat a nemi identitás alapján kell alkalmazni”.   

Alexandra Ash, a szövetség vezérigazgatója szerint az irányelvek „újabb fontos lépést” jelentenek a befogadás és a biztonság megszilárdítása felé a sportág minden érintettje számára.   

„A sportágunkban részt vevő transznemű és nemileg sokszínű emberek iránti elkötelezettségünk az, hogy a torna biztonságos és befogadó környezetet jelentsen mindenki számára, függetlenül nemtől, szexuális irányultságtól, képességektől, kulturális háttértől vagy etnikai hovatartozástól” – jelentette ki.   

A döntés megosztotta a sportolókat, Andrew Bogut, korábbi NBA-játékos a X.com-on mindössze ennyit írt: „Nyugodj békében, ausztrál torna”.   

Sall Grover női jogvédő ügyvéd élesen szemben áll az új szabályozással, és már van is egy ügye a bíróságon: egy Roxanne Tickle nevű, magát transznemű nőként azonosított biológiai férfi 2022 decemberében keresetet nyújtott be az ausztrál szövetségi bírósághoz, amelyben azzal vádolta a Giggle alkalmazást, hogy az a nemi identitása alapján diszkriminálta őt. 

Grover elmondta, hogy a fent említett ügy, a „Tickle vs. Giggle” esetében kiemelten fontos, hogy nyerjenek: „A győzelem azt fogja jelenteni, hogy minden ausztrál nő és női tornász a törvény oldalán fog állni, hogy »nemet« mondhassanak a férfiaknak, akik a női terekben, szolgáltatásokban és sportokban akarnak megjelenni”.     

Nemrégiben az ausztrál származású Danielle McGahey lett az első transznemű krikettjátékos, aki Kanadát képviselve részt vett a női T20-as világbajnokság selejtezőjében. McGahey 2020 februárjában költözött Kanadába, az év novemberében kezdte magát nőként azonosítani, 2021 májusában pedig nemátalakító műtéten esett át. 

A címlapkép forrása: Unsplash

Iratkozzon fel hírlevelünkre