Erdő Péter: Az egész élet várakozás, felkészülés

A tanulás felkészülés az élethivatásra, de maga az élet, sőt az egész emberiség története is várakozás, felkészülés – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek pénteken Budapesten, a Szent István-bazilika előtti téren több ezer, katolikus iskolában tanuló diáknak.

A bíboros a budapesti katolikus iskolák közös Veni Sanctéján arról beszélt: a tanulás felkészülés a hivatásra, arra, hogy a munkánkkal hasznos tagjai legyünk családunknak, népünknek és az egész emberiségnek.

Ugyanakkor az is fontos, hogy ebben a munkában, ebben a hivatásban örömet találjunk

– tette hozzá. A bíboros a vőlegényre váró okos és balga szüzek példabeszédét magyarázva kiemelte: Jézus mindenkinek az életében eljön, de aki úgy gondolja, kellően felkészült, hogy nincs más dolga, mint örömmel várni őt, annak könnyen elfogyhatnak a tartalékai. Úgy fogalmazott:

Elfogynak az illúzióink, elfogy a hitünk, elfogy belőlünk a szeretet meg a jóság, és mire odakerül a sor, hogy elszámoljunk, üres kézzel állunk. Krisztus eljövetele nem hetek vagy egy-két év kérdése. A várakozás egy életen, sőt generációk életén át tart. Ezért nagylelkű szeretettel nemzedékről nemzedékre át kell adni mindent, ami megerősít, ami erőt ad ehhez a várakozáshoz: a hitet, a szeretetet, az örömet, a kultúrát, az édes anyanyelvünket, amit ajándékként és hivatásként kaptunk

– sorolta a bíboros. Erdő Péter a szentmise végén átadta az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye újonnan, illetve újra kinevezett intézményvezetőinek megbízólevelét. A szentmisén részt vett mások mellett Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

A címlapképen Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szentmisét celebrál a budapesti katolikus iskolák közös Veni Sanctéján, ünnepélyes tanévnyitóján a Szent István-bazilika előtti téren 2023. szeptember 1-jén. MTI/Szigetváry Zsolt

Iratkozzon fel hírlevelünkre