Újranyitották Pakisztánban az egyik lerombolt katolikus templomot

Hálát adunk Istennek, hogy a szenvedésben is itt van velünk. A már felújított és újra használatban lévő templomunkban sok hívővel imádkozunk a békéért, úgy, hogy muszlim vezetők és más jóakaratú emberek ülnek mellettünk, akik tenni akarnak a különböző vallások együttéléséért – mondta a lahori érsek, Sebastian Shaw, miután újra szentmisére alkalmassá tették a pakisztáni Dzsaranvalában található katolikus templomot.

Az épület a muszlimok rombolásának esett áldozatul, viszont a kormány kiállt a keresztények mellett, és segítséget nyújtott nekik az újrakezdésben. 

Sokkoló, de nem meglepő a pakisztáni keresztények elleni erőszak 

„Ez mindannyiunk számára az újjászületés jele. Meggyőződésünk, hogy Isten képes a rosszból is kivirágoztatni a jót. Meghallgattuk és megvigasztaltuk az áldozatokat. A felépülés folyamata megkezdődött, fontos, hogy ezen az úton haladjunk tovább”

– tette hozzá az érsek, aki az elmúlt napokban többször is járt Dzsaranvalában, többször muszlim küldöttség társaságában, akik szolidaritásukat fejezték ki.

A körülbelül 30 megrongálódott vagy megsemmisült templomból már négyet vagy helyreállítottak, vagy közel vannak ahhoz, hogy ismét használatba vehessék. A kormány azonnal intézkedett a támogatásról, amelyből a családok is kaptak, és 2 millió rúpiát, azaz közel 2 és fél millió forintot már ki is fizettek az áldozatoknak. 

Néhány esetben a munka lassabban halad, például az Üdvhadsereg 119 éve átadott templomában, ugyanis műemlék épület lévén nem bontható és nulláról újjáépíthető, hanem gondosabb és megfontoltabb helyreállítást igényel, hogy megőrizzék a történelmi jelentőségű részeit. 

A templomok mellett számos ház is leégett, ezért a családok azon dolgoznak, hogy megtisztítsák a területet, és helyreállítsák otthonaikat, hogy minél előbb visszaköltözhessenek. Sok önkéntes vállalt segítő szerepet, a pakisztáni kapucinus testvérektől élelmiszert, ruhákat és háztartási cikkeket kaptak, de elmondásuk szerint, annak is örülnek, ha valaki akár csak egy imával is szolidaritást vállal velük. 

„Eleinte sürgősségi segélyt szerveztünk a szenvedő lakosságnak, ami anyagi, valamint pszichológiai és lelki támogatásból állt. Ezen túlmenően, hogy Pakisztán békés nemzetté váljon, mindig készek vagyunk a párbeszédre, még akkor is, ha olyan esetekről van szó, amelyek az istenkáromlás hamis vádjaira adhatnak okot”

– nyilatkozta Qaisar Feroz kapucinus atya, a Pakisztáni Püspöki Konferencia kommunikációs bizottságának ügyvezető titkára.

Hozzátette, hogy megdöbbentette őket, ami történt, és úgy véli, hogy a kormánynak szigorú intézkedéseket kell tennie a közösségek elleni gyűlöletkeltés ellen – idézte az Agenzia Fides

A címlapképen megrongált keresztény templom és házak láthatók a kelet-pakisztáni Pandzsáb tartománybeli Fejszálábád közelében fekvő Dzsaranvalában 2023. augusztus 17-én. Fotó: MTI/AP/K. M. Csaudari

Iratkozzon fel hírlevelünkre