Betiltották a francia iskolákban a muszlim nők jellegzetes ruháját, mert vallási szimbólumnak minősül

A francia oktatási miniszter bejelentette a szeptember elején kezdődő tanév előtt, hogy az állami iskolákban nem viselhetnek a lányok többé abayát, a muszlim nők egy része hordott hosszú, bő ruhát – írja a Sky News. 

Franciaországban szigorúan tiltják a vallási szimbólumok használatát az állami iskolákban, 2004 óta fejkendőt sem lehet hordani. 

Gabriel Attal oktatási miniszter úgy indokolta a döntést, hogy „amikor belépünk egy osztályterembe, nem engedhetjük meg, hogy tanulók vallását első látásra meg lehessen állapítani”.  

Az abaya egy hosszú, lényegében köntösszerű ruha, amely népszerű nők körében az Arab-félsziget egyes részein, a Közel-Kelet nagy részén és Észak-Afrika bizonyos területein, az azonban vita tárgyát képezi, hogy vallási szimbólumnak minősül-e.

A korábbi francia oktatási miniszter, Pap Ndiaye az abayát olyan ruhadarabként azonosította, amely „lehetséges vallási jelleget ölthet”, még akkor is, ha nem kifejezetten vallási szimbólum.

Franciaországban erősen jelen van az a szabály, miszerint a vallás nem jeleníthető meg közintézményekben. Az eredeti céljuk az volt, hogy a közszférából és a közoktatásból eltávolítsanak minden katolikus befolyást, de idővel más vallásokat is bevontak, ezért 2010-ben betiltották a teljes arcot takaró fátyol viselését, de kippát, „túlméretezett” kereszteket és más vallási szimbólumokat sem szabad hordani.   

A címlapkép forrása: Freepik


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb