Erdő Péter: Európa közös örökségének középpontjában a keresztény hit és világnézet áll

Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét augusztus 20-án, államalapítónk, Szent István király ünnepén a budapesti Szent István-bazilika előtti téren, majd vezette a Szent Jobb-körmenetet. A szentmise szónoka idén Bernard Bober kassai érsek, a Szlovák Püspöki Konferencia elnöke volt.

A szertartást vezető Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a szentmise elején arról beszélt: Szent István király ünnepén hálát adunk múltunkért, azért, hogy annyi történelmi tragédia és bűn után, de a helytállás és az életszentség hősi pillanataiból erőt merítve megmaradtunk. A bíboros külön köszöntötte a szentmisén jelen lévő II. Tavadrosz kopt pápát, hangsúlyozva, hogy részvétele tanúságtétel a keleti és nyugati keresztények összetartozásáról és testvériségéről, egyben alkalom az imára a keresztények egységéért.

Forrás:  Esztergom-Budapest Főegyházmegye/Facebook

Forrás: Esztergom-Budapest Főegyházmegye/Facebook

A szentmise szónokát, Bernard Bobert üdvözölve a bíboros megjegyezte, van egy álma, amely arról szól, hogy Európa népei egyre jobban megismerik és kiengesztelődött lélekkel megszeretik egymást.

Egyre inkább megtanulják becsülni népük kultúráját és közös örökségünket, amelynek középpontjában a keresztény hit és világnézet áll.

– fogalmazott. A szentmisén Erdő Péter megáldotta az új kenyeret.

Budapest, 2023. augusztus 20.
Erdõ Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek megszenteli az újkenyeret az államalapító Szent István király ünnepén tartott szentmisén a Szent István-bazilika elõtt 2023. augusztus 20-án.
MTI/Hegedüs Róbert

A szertartás a Szent Jobb-körmenettel zárult. Szent István jobb karjának kézfejereklyéjét a honvéd koronaőrség hordozta, előtte vonultak az Apostoli Szentszék által elismert lovagrendek, a szerzetesek és a papság, a püspöki konferencia tagjai, a Szent Jobb mögött Erdő Péter, továbbá a közjogi méltóságok és állami tisztségviselők, a diplomáciai testület tagjai, majd népviseletbe öltözött hívek és plébániai zarándokcsoportok mentek.

A körmenet a Zrínyi utca-Október 6. utca-József Attila utca-Széchenyi István tér-Zrínyi utca útvonalon haladt.
A szentmisén részt vett Novák Katalin köztársaság elnök és férje, Veres István, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes,Varga Zs. András, a Kúria elnöke, Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége, Schmitt Pál volt államfő, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Tarlós István volt főpolgármester.

A címlapképen Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szentmisét mutat be az államalapító Szent István király ünnepén a Szent István-bazilika előtt 2023. augusztus 20-án. MTI/Hegedüs Róbert

Iratkozzon fel hírlevelünkre