Karikó Katalin és Szilágyi Áron kapta a Szent István-rendet, Böjte Csaba a Magyar Becsületrendet érdemelte ki

Karikó Katalin Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, a szintetikus mRNS alapú vakcinák orvosi technológiájának kifejlesztését felfedezéseivel megalapozó biokémikus és Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívó kapta idén a Szent István-rendet. A legmagasabb rangú magyar kitüntetést Novák Katalin köztársasági elnök adta át, Böjte Csaba atyát, a dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítóját pedig a Magyar Becsület Renddel tüntette ki.

Novák Katalin a kitüntetések átadása előtt tartott beszédében kiemelte:

Egy nemzetnek szüksége van példaképekre, olyanokra, akikkel egy nyelvet beszélünk, akikkel közös a történetünk. Olyan példaképekre, akik olyanok, mint mi, mégis többek, jobbak nálunk. Akik a közösségért dolgoznak, a munkájukat pedig szolgálatnak tekintik. Ilyen hősöket, példaképeket köszönthetünk ma

– fogalmazott a köztársasági elnök. A ceremóniára az esztergomi királyi palota nagytermében került sor, amelyen egyebek mellett Áder János volt köztársasági elnök és felsége, Herczeg Anita, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Varga Zs. András, a Kúria elnöke is részt vett.

Iratkozzon fel hírlevelünkre