Több katonát vesztett eddig Ukrajna, mint Washington Vietnamban húsz év alatt

Az orosz-ukrán háború kitörése óta megy a találgatás a harcoló felek valós veszteségeiről, a legfrissebb információk szerint közel félmillió halottja van a másfél éve tartó konfliktusnak. A New York Post nevű napilap amerikai tisztviselőkre hivatkozva azt írta, a háborúban elesett ukrán katonák száma már most meghaladja azt, ahány katonát az Egyesült Államok vesztett Vietnamban közel 20 év alatt.

Az amerikai napilap azt írja, az oroszok eddig mintegy százhúszezer katonát veszíthettek, míg 170-180 ezren sebesülhettek meg közülük. Ezzel szemben az ukrán veszteségek valamivel kisebbek lehetnek,  hetvenezer ukrán katona halhatott meg a harcokban, emellett 100-120 ezren sérülhettek meg.

A tisztviselők hozzátették, nagyon nehéz még csak megközelítőleg is pontos adatokat közölni a veszteségekről, ugyanis egyik fél sem oszt meg pontos információkat ezzel kapcsolatban. Elmondásuk szerint Kijev az ellentámadás első heteiben több ezer katonát veszíthetett, emellett pedig a nyugati szövetségesek által biztosított modern hadi eszközök húsz százaléka is odaveszett a harcok során.

Csak a vezérkarnak van joga megszólalni a sebesültek, a rokkantak, a végtagjaikat elvesztett emberek és az eltűntek számadatait, és természetesen a háborúban meghaltak számát illetően is

– kommentálta az amerikai tisztviselők által megosztott információkat Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója.

Forrás: New York Post

A címlapképen a nemzeti zászlóval letakart koporsót viszik a bajtársukat, Dmitro Kiricsenkót temetõ ukrán katonák a Kijev közelében fekvõ Bucsában 2022. december 23-án. 
MTI/EPA/Roman Pilipej

Iratkozzon fel hírlevelünkre