A pedofíliát bagatellizálta a Helsinki Bizottság egykori SZDSZ-es alapító

Elhatárolódik Kőszeg Ferenctől a Magyar Helsinki Bizottság, miután a jogvédő szervezet alapítója a Partizán legfrissebb adásában a pedofíliával kapcsolatos kérdésekre olyan válaszokat adott, amelyek szöges ellentétben állnak a bizottság értékrendjével.

A Nyílt Társadalom Alapítványhoz köthető bizottság azután fordult el Kőszeg Ferenctől, hogy az SZDSZ alapítója megkérdőjelezhető állításokat tett azzal kapcsolatban, hogy mikor „tolerálható” egy felnőtt és egy gyerek közti viszony. A politikus szerint az érzelmi kapcsolatok nagyon széles körűek, amelyeket nem lehet merev kategóriákba leírni. Mint fogalmazott,  egy szexuális kapcsolat egy felnőtt és egy fiatalkorú között semmiképpen nem fogadható el. De ha emögött egy pusztán lelki és érzelmi kapcsolatról van szó, akkor ezt elítélni, és hát, akár büntetni, az szerintem nagyon helytelen. Ennek kapcsán kiemelte, miszerint elég sok szexuális kapcsolat volt diák és tanár között, ami tilos volt és helytelen, de nem volt belőle nagy ügy, mert hozzátartozott az élethez. 

Volt egy leánygimnázium, ahol egy nagyon szuggesztív tanárba egy csomó lány szerelmes volt, akik büszkék voltak arra, hogy viszonyuk volt ezzel a tanárral. Nyilvánvalóan lehetett volna ebből ügyet és botrányt csinálni. De az iskola tudomásul vette, erőszak egyáltalán nem volt benne

– fejtegette a politikus, aki úgy véli, akkor legyen az ilyen eseteknek hatósági következménye, amikor tényleg valami megengedhetetlen történik.  Gulyás Márton, a Partizán műsorvezetője ekkor a Sipos Pál, a diákjai zaklatása miatt pedofilgyanúba keveredett egykori tanár, televíziós személyiség ügyét hozta fel példaként, aki együtt maszturbált 14–18 éves fiú diákjaival, de fogdosott és megcsókolt egy 18 év alatti lányt is. A Magyar Helsinki Bizottság alapítója, volt SZDSZ-es politikus szerint ennek a megtörténte még mindig kisebb baj, mint ennek a nyilvános leleplezése. 

Nyilvánvalóan nem helyes, ha egy felnőtt együtt maszturbál egy gyerekkel, de ha egy rendőrtisztviselő kihallgatja a gyereket ebben az ügyben, az lehet neki nagyobb trauma, mint a történtek. Egy hatósági beavatkozásnál szinte minden jobb, mert egy hatóság nem tud nem durván és esetlenül beavatkozni egy ilyen dologba. Nem tudja olyan differenciáltan látni ezeket a dolgokat úgy, ahogy azok vannak 

– vélekedett Kőszeg Ferenc. Kiderült az is, hogy abban az iskolában ahová a fia járt, volt egy olyan pedagógus is, aki időnként kikezdett a fiúkkal. Ő azonban nem tanácsolta a fiának, hogy jelentse azt. 

A Helsinki Bizottság elhatárolódott

A Magyar Helsinki Bizottság közleményt adott ki arról, hogy Kőszeg Ferenc a Partizánnak adott életútinterjújában a pedofíliával kapcsolatos kérdésekre olyan válaszokat adott, melyek szöges ellentétben állnak értékrendjével, a kiszolgáltatott helyzetben lévők érdekében végzett munkájával, belső szabályzataival.

Mint írták, a hatalommal való visszaélés ellen küzdő jogvédők számára az interjúban megjelenő nézetek gyakorló szülőkként, oktatókként is teljesen elfogadhatatlanok. Emlékeztetnek rá, hogy Kőszeg a Magyar Helsinki Bizottság egyik legismertebb alapítója, volt az elnöke is, ám csaknem húsz éve nem képviseli a szervezetet, nem nyilatkozik a nevében.

A címlapkép forrása: Képernyőkép a Patizán című műsorból

Iratkozzon fel hírlevelünkre