Országos gyűjtést és sürgősségi beavatkozást szervez az árvízkárosultaknak a szlovén Caritas

Az országban a múlt heti pusztító árvizek után a Szlovén Püspöki Konferencia 75 ezer eurós gyorssegélyt adományozott az árvizek és földcsuszamlások áldozatainak. A Ljubljanai Püspöki Konferencia bejelentette, hogy a támogatást a Katolikus Caritas biztosítja – tájékoztat a SIR olasz katolikus hírügynökség.

A szlovén püspökök rendkívüli ülést tartottak augusztus 9-én szerdán, miután felkeresték egyházmegyéjük érintett régióit és sürgős segélynyújtást indítottak az alapvető szükségletek szétosztásával továbbá lehetőség szerint az egyházi épületek rendelkezésre bocsátásával a kitelepítettek elhelyezésére. A püspökök jövő vasárnapra, augusztus 13-ára országos gyűjtést hirdettek minden katolikus templomban az árvízkárosultak javára. A püspökök megdöbbenésüknek adnak hangot a rendkívüli természeti csapás miatt, mely a legsúlyosabb az ország utóbbi 30 évének történetében. Ugyanakkor köszönetet mondtak minden önkéntesnek és aktív, teljes munkaidőben dolgozó munkatársnak.

Az egymást segítő emberek közötti szolidaritás új reményt ébreszt ebben a nehéz pillanatban

– hangsúlyozzák a püspökök. A Caritas Szlovénia eközben csütörtökön arról számolt be, hogy már mintegy 300 ezer eurót utaltak át az egyházmegyei és plébánia Caritas-ok részére élelmiszerek, higiéniai cikkek és segédeszközök, például talicskák és lapátok vásárlására és szétosztására. A vásárlási utalványokat közvetlenül a különösen érintett családok kapják, hogy az emberek beszerezhessék a mindennapi árucikkeket. A Caritas segítsége kiterjed a lakóházak és lakások takarítására is. Az egyházközségi karitász és a YoungCaritas ifjúsági szervezet több száz önkéntese teljesít szolgálatot – közölte a segélyszervezet. Ferenc pápa a szerdai általános kihallgatáson imára szólított fel a természeti katasztrófák áldozataiért, melyek Szlovéniát és Georgiát sújtották az elmúlt napokban.

Forrás: Vatikán News

A címlapképen áradás megrongálta ház a szlovéniai Skofja Lokában 2023. augusztus 6-án.
MTI/EPA/Ziga Zivulovic Jr

Iratkozzon fel hírlevelünkre