Ukrán menekültek és a hazatérés


Hirdetés

Az ukrajnai orosz háború miatt több, mint 5,2 millió ember kényszerült lakóhelyének elhagyására országon belül, és további 6.2 millió személy keresett biztonságot Ukrajnán kívül. 

A Nemzetközi Migrációs Szervezet rendszeresen végez felméréseket az Ukrajnából Magyarországra menekülők körében azzal a céllal, hogy jobban megértse az éppen aktuális szokásokat, valamint ezek alapján az érintettek változó szükségleteit. Az IOM Magyarország Crossing to Ukraine felmérése a következő főbb megállapításokat emeli ki a Magyarországról vagy Magyarországon keresztül Ukrajnába való visszatérésük során megkérdezettektől:

  • A 3 legnépszerűbb ország, ahol ideiglenesen külföldön tartózkodnak: Magyarország (54%), Németország (12%), Ausztria (5%);
  • Az Ukrajnába való visszatéréskor felmerülő legfontosabb szükségletek*: utazási segítség (52%), általános információ (43%), anyagi támogatás (39%);
  • A kapott segítség legfontosabb területei *: utazási segítség (52%), szállás (39%), pénzügyi támogatás (36%); 
  • Visszatérési szándékok: rövid távú látogatás (66%), hosszú távú tartózkodás (30%), nem tudom (4%).
    *több válasz is lehetséges

A megkérdezett ukrajnai lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek továbbra is azt jelezték, hogy többnyire csak rövid időre mennek vissza országukba. Az ideiglenes külföldi tartózkodás első három országa viszonylag változatlan maradt az első negyedévhez képest. Változás figyelhető meg azonban az Ukrajnába való visszatéréskor felmerülő legfontosabb szükségleteket illetően: most már jóval többen jelezték, hogy általános információra (28%-ról 43%-ra) és anyagi támogatásra (25%-ról 39%-ra) van szükségük. A kapott segítségnyújtás típusait tekintve a lista élén az élelmiszerellátás helyett az utazási segítség áll.

A 2023. április 1. és június 30. között végzett kutatásból, amelynek kétharmada az Ukrajnába való induláskor a záhonyi határállomáson történt, kiderült, hogy a megkérdezettek mindössze 30%-a szándékozik visszatérés után Ukrajnában maradni, míg a megkérdezett ukrajnai menekültek 66%-a csak rövid látogatást tervez Ukrajnában.

Az Ukrajnába hosszú távon visszatérni szándékozó megkérdezettek által felsorolt okok az első és a második negyedévben eltérőek voltak. Míg 2023 januárja és márciusa között a családegyesítés volt a leggyakoribb ok (53%), addig április-június között a válaszadóknak csupán 35 százaléka említette ezt meg okként. A második negyedévben a válaszadók többsége a honvágyat (40%) és a régiójuk helyzetének javulását (35%) jelölte meg a hosszú távú ukrajnai tartózkodás indokaként.

A két adatgyűjtési időszak között változtak azok az okok, amelyek miatt a megkérdezett ukrán állampolgárok rövid távú látogatás céljából visszatérnek Ukrajnába. Míg a legtöbb válaszadó továbbra is azért tér vissza, hogy meglátogassa családját Ukrajnában (67% az első negyedévben és 69% a második negyedévben), addig az első negyedévi 16%-ról a második negyedévben 41%-ra nőtt azoknak az aránya, akik visszatérnek, és egészségügyi szolgáltatásokat keresnek Ukrajnában. 

„Az IOM Magyarország vezetőjeként az ukrán menekültek hazautazása során tapasztalt folyamatos kihívásoknak szemtanúja lenni megtisztelő és motiváló. A negyedévente megjelenő Crossing to Ukraine Reports rávilágít a határokon tapasztalható összetett és dinamikus helyzetre, ahogy az ukránok a rövid vagy hosszú távú tartózkodás céljából történő visszatérésük során mozognak. Ezek a jelentések felbecsülhetetlen értékű betekintést nyújtanak a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek változó szükségleteibe, lehetővé téve számunkra, hogy hatékonyan alakítsuk ki segítségnyújtási törekvéseinket. Az IOM továbbra is elkötelezett a kiszolgáltatott helyzetben lévők támogatása és védelme, valamint az ukrajnai közösségeikbe való reintegrációjuk biztosítása mellett” –hangsúlyozta Bagaméri Dániel, az IOM Magyarország vezetője.

A megkérdezett ukrán állampolgárok szerint hazatérésük után a leginkább azonnali szükséglet az utazási segítség (52%) volt. Ezt követően a legtöbben az általános információk (43%) és az anyagi támogatás (39%) szükségességéről számoltak be. Ezt követte a személyes biztonság (27%) és az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés (27%) igénye. A válaszadók 23%-a említette, hogy élelmiszer-támogatásra van szüksége, további 22% pedig a hosszú távú lakhatást jelölte meg a visszatérés utáni legsürgetőbb szükségletei között. Kisebb mértékben a munkavállalás (17%), a gyógyszerek (15%) és a jogi segítségnyújtás (13%) is szerepelt a válaszadók listáján, mint az Ukrajnába való visszatéréskor – akár rövid, akár hosszú távú tartózkodás céljából – leginkább felmerülő szükségletek.

Magyarországon kapott segítség

A válaszadók több mint fele (52%) megerősítette, hogy kapott utazási segítséget Magyarországon. További 39%-uk kapott támogatást szállás ügyben, 36%-uk pedig anyagi támogatást, a válaszadók 32%-a részesült élelmiszerekben. Kisebb mértékben a személyes higiéniai cikkek (15%) és a ruházat (14%) is szerepelt a Magyarországon töltött idő alatt kapott szolgáltatások listáján.  Kevesebben nyilatkoztak úgy, hogy pszichológiai tanácsadásban (8%), utalványokban (7%) és játékokban (5%) részesültek magyarországi tartózkodásuk alatt.

A címlapképen a háború elől Ukrajnából menekülő emberek egy Lengyelországba tartó vonaton ülnek a nyugat-ukrajnai Lvivben 2022. március 15-én. Forrás: MTI/EPA/Mykola Tys

'Fel a tetejéhez' gomb