Nagy Ipoly-takarítás: több mint 170 kilométeren szednek szemetet

Csütörtöktől szombatig, immár harmadik alkalommal, több mint 170 kilométeren szedik össze a szemetet az önkéntesek az Ipolyból, amely után vasárnap záró rendezvényt tartanak. A kezdeményezéshez csatlakozott Pest és Nógrád vármegye, valamint a Nyitrai és a Besztercebányai kerület. 

Eddig 300 önkéntes regisztrált, de várhatóan ennél többen lesznek. Mintegy 90 vízi járművel, elsősorban kenukkal szállnak majd vízre. A magas vízállás miatt a korábbiaknál veszélyesebb körülmények alakultak ki, ezért csak a gyakorlottabbakat engedik majd elindulni, a többiek a parton tudnak segíteni. 

Idén újdonság, hogy gyerekek is csatlakoznak az önkéntes munkához, a szervezők így akarnak példát mutatni a fiataloknak környezetvédelemből.

A szemétszedés a Duna-Ipoly Sportegyesület (DISE) és Hídvégi Vince alelnök segítségével valósul meg, akik többek között a csónakokat is biztosítják. 

Csach Gábor Balassagyarmat polgármestere a megnyitóbeszédében kiemelte, hogy örül annak, hogy az Ipoly immár nem elválaszt, hanem összeköt.

Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Közgyűlés elnöke hozzátette, hogy nem csak a felvidéki magyarsággal, hanem a szlovákokkal is összeköt az Ipoly, hiszen „együtt kell, hogy gondolkodjunk, együtt kell, hogy működjünk”. Kiemelte, hogy a közgyűlés is és ő személyesen is a jövőben továbbra is támogatni fogja azon projekteket, amelyek a környezet tisztaságát segítik elő. 

Bablena Ferenc, a Kereszténydemokrata Néppárt Nógrád vármegyei elnöke aláhúzta, hogy az eseményen több család is részt fog venni, ami különösen nagy öröm. 

Gaal Gergely, a KDNP Pest vármegyei elnöke arról beszélt, hogy kereszténydemokrata politikusként azért tud emellé az ügy mellé állni, mert két fontos értéket is megjelenít: az önkéntességet és a környezetvédelmet. 

„Mi úgy szoktuk mondani, hogy teremtésvédelem, a teremtett világunknak a megóvása, amelyben nekünk példát kell mutatni emberekként és felelősséget vállaló közéleti szereplőként is” – emelte ki.  

„Mindezek mellett példát mutatunk a határokon átívelő együttműködésből is, nemzeten belül és nemzetek között is. Európa népei számára is példát szeretnénk abban mutatni, hogy jó ügyekért határokon átívelően is lehet együttműködni, és ez a helyszín, az Ipoly folyó, amely egy határfolyó, egy rendkívül jó lehetőség erre” – tette hozzá. 

A címlapképen Gaal Gergely, a KDNP Pest vármegyei elnöke látható. Fotók: Saliga Zsófia

Iratkozzon fel hírlevelünkre