Rendőrök vittek el egy csoport katolikust az Ifjúsági Világtalálkozóról, akik az LMBTQ-mise ellen tiltakoztak 

Augusztus 3-án Lisszabonban az Ifjúsági Világtalálkozó alkalmával egy LMBTQ-misét tartottak az egyik templomban egy helyi csoport és a Szivárványos Katolikusok Globális Hálózata szervezésében. A szervezők elmondták, hogy eredetileg egy másik helyszín adott volna otthont nekik, azonban amikor ott megtudták, hogy mire készülnek, a túl hangos ellenállás miatt változtatniuk kellett – írja a LifeSiteNews

Az LMBTQ-misének nevezett esemény délután 3 órakor kezdődött volna, azonban a helyi sajtó szerint „ultratradicionalista” katolikusok léptek be a templomba 3 óra előtt néhány perccel, hogy tiltakozzanak.  

„Nincs semmi bajunk ezekkel a személyekkel. Az ellenség ez az ideológia és néhány pap, akik ezt védik azzal szemben, aminek a katolikus egyháznak lennie kellene, és ami Isten akarata” – mondta a tiltakozás egyik szervezője. 

Az LMBT-mise egyik celebránsa – a nyíltan homoszexuális James Alison atya, akinek papi életét az egyház szexuális erkölcsről szóló tanításának elutasítása jellemzi – szerint a tüntetők „hosszú palástot viseltek, feszületet tartottak a kezükben, és egyre hangosabban énekeltek, hogy elnyomják a papokat és a híveket a mise alatt”. 

A tiltakozás csak rövid ideig tartott, ugyanis 24 portugál rendőr érkezett a helyszínre, akik elvitték az „ultratradicionalistákat”. 

 A médiában hamar összefüggésbe hozták az LMBTQ-misével Ferenc pápa szavait, aki a beszédében azt mondta: „ Mindenki, mindenki, mindenki, mindenki! Az Egyházban mindenki számára van hely. (…) Ez az Egyház, mindenek Anyja. Mindenki számára van hely. Az Úr nem mutat ujjal, hanem kitárja karjait. Mindannyiunkat átölel. Megmutatja nekünk Jézust a kereszten, aki szélesre tárta karjait, hogy megfeszíttesse magát és meghaljon értünk”.  

Ferenc pápa jóváhagyásával a katolikus egyház 2021-ben deklarálta, hogy katolikus pap nem áldhatja meg azonos neműek élettársi kapcsolatát vagy házasságát, mert„Isten nem adhatja áldását bűnre”. 2023 januárjában pedig világosan elmondta, hogy a homoszexualitás bűn, de nem bűncselekmény. 

A címlapkép forrása: Twitter/Global Network of Rainbow Catholics

Iratkozzon fel hírlevelünkre