Szijjártó Péter: Katasztrófavédelmi segítséget ajánlott fel Magyarország Georgiának

Katasztrófavédelmi segítséget ajánlott fel Magyarország Georgiának – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebookon.

Szijjártó Péter azt írta, hogy az elmúlt napokban, sőt az elmúlt órákban „többször magunk is szembesülhettünk a teljes őrületbe forduló időjárás durva megnyilvánulásaival”: a viharok, kiadós esőzések, villámárvizek Európa távolabbi pontjain is súlyos következményekkel járnak.

A bejegyzés szerint Georgiában a példátlan esőzések földcsuszamláshoz is vezettek az ország északi részében, ahol ilyen jellegű katasztrófára még nem volt példa; sokan meghaltak és eltűntek, hatalmas károk maradtak hátra.

„Georgiai kollégámnak telefonon fejeztem ki együttérzésünket és ajánlottam fel szükség esetére a magyar katasztrófavédelmi segítséget. Ilia Darchiashvili köszönettel vette a felajánlást, igazi baráti gesztusként értékelte, s jelezte, hogy saját erőforrásaik kimerülése esetén keresni fognak minket” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Leomlot híd a Georgia északi részén fekvő Racsa-hegység egyik üdülõhelye, Csovi közelében, miután földcsuszamlás történt 2023. augusztus 4-én. A földcsuszamlást a több napig tartó, özönvízszerű esõ váltotta ki. A lezúduló eső okozta villámárviz üdülőházakat, autóutakat és hidakat sodort el. (MTI/AP/Zurab Tsertsvadze)

(MTI)

A címlapképen sár borítja az utat a Georgia északi részén fekvő Racsa-hegység egyik üdülõhelye, Csovi közelében, miután földcsuszamlás történt 2023. augusztus 4-én. A földcsuszamlást a több napig tartó, özönvízszerû eső váltotta ki. A lezúduló eső okozta villámárviz üdülőházakat, autóutakat és hidakat sodort el. Forrás: MTI/AP/Zurab Tsertsvadze

Iratkozzon fel hírlevelünkre