Háromszáznál is több ukrajnai gyermek táborozik Magyarországon az Ökumenikus Segélyszervezet jóvoltából

Egész nyáron több turnusban zajlanak napközis táborok ukrajnai menekült gyermekek számára a Magyar Cserkészszövetség és az Ökumenikus Segélyszervezet szervezésében Budapesten és Nagykovácsiban – közölték a szervezők pénteken az MTI-vel.

Azt írták, hogy a különféle tematikára épülő heteket szabadtéri és beltéri játékok, művészeti foglalkozások és kirándulások is színesítik.

Az összesen háromszáz gyermeket fogadó nyári táborok célja – a többi között -, hogy „a másfél éve tartó ukrajnai háború elől hazánkba menekült 5-16 éves gyermekek számára lehetőséget biztosítsanak új közösségek építésére, élménypedagógiával segítsenek feldolgozni az átélt traumákat és erősítsék az otthontól távol töltött idő alatti kitartást” – fogalmaztak a közleményben. Ugyanakkor a táborok a szülőket is tehermentesítik a szeptemberi iskolakezdésig – tették hozzá.

A nyolc nyári hét alatt több piknikjellegű élménynapot tartanak, ahol egymással is találkozhatnak a különböző helyeken táborozó gyerekek. Ezek közül a péntekin fafaragó műhely költözött a táborba, valamint közösen festettek egy tájképet művészetterapeuta vezetésével.

A közleményben idézték Sipos Zoltánt; az Ökumenikus Segélyszervezet budapesti, ukrajnai menekülteket támogató központjának vezetője kiemelte: a menekült családoknak rendkívül összetett támogatást nyújt a segélyszervezet.

„A menekült családok támogatása összetett, nem csupán kézzelfogható természetbeni – élelmiszert, ruhát, gyógyszert, vagy éppen higiéniás eszközöket tartalmazó – csomagok osztását jelenti, hanem többek között az egészségügyi, ügyintézési problémákkal, szállásigénnyel, jogi és pszichológiai, valamint albérletfenntartási vagy éppen nyelvi nehézségekkel küzdők gondjait is igyekeznek orvosolni” – fogalmazott.

Az Ökumenikus Segélyszervezet a magyarországi táborok mellett a kárpátaljai Viskán további 150 „belső menekült” gyermeknek szervez nyári élményheteket. A karitatív szervezet a háború kitörése óta csaknem félmillió ukrajnai menekültnek nyújtott segítséget – olvasható a közleményben.

(MTI)

A címlapkép forrása: Facebook/Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

Iratkozzon fel hírlevelünkre