Ferenc pápa a papságnak: Ez most nem az az idő, amikor feladhatjuk!

Ferenc pápa elismerte, hogy a klérus tagjai között is tapasztalható a csüggedés a szekularizálódó társadalmakban, ezért arra buzdította a papságot, hogy maradjanak Jézussal a hajóban, és ébresszék fel „nyughatatlan” lelkesedésüket az evangélium terjesztése iránt – írja a Catholic News Agency. 

„Ez most nem az az idő, amikor megállhatunk és feladhatjuk, amikor partra húzhatjuk a csónakot” – mondta Szent Lukács evangéliumából merítve. „Most van az Isten adta kegyelmi idő, azért, hogy bátran hajózzunk ki az evangelizáció és a missziós tevékenység tengerére”. 

Felidézte, hogy az egyházi vezetők, a tanítványokhoz hasonlóan, miután egész éjjel sikertelenül halásztak, elkedvtelenedhetnek. Portugáliában, más nyugat-európai országokhoz hasonlítva, még mindig sokan csak névlegesen katolikusok, miközben mélyül a szekularizációnak a hatása. 

„Vannak olyan pillanatok az úton, amikor mi is hasonló fáradtságot érezhetünk; úgy tűnik, hogy csak üres hálókat tartunk. Amikor elcsüggedünk, kísértést érezhetünk arra, hogy elhagyjuk a csónakot, és belegabalyodjunk a lemondás és a pesszimizmus hálóiba”.  

Kiemelte viszont, hogy ahelyett, hogy engednénk a feladás kísértésének, „ezeket a küzdelmeket és könnyeket az Úr elé kell vinnünk”, bízva abban, hogy „Jézus mindig készen áll arra, hogy kinyújtsa kezét”. 

„Nehéz időket élünk. Az Úr azt kérdezi az Egyháztól: »Ki akartok szállni a hajóból és belevetni magatokat a kiábrándultságba, vagy pedig beengedtek engem és megengeditek, hogy a szavaim újdonsága ismét átvegye a kormányrudat? Csak a múltat akarjátok megőrizni, amely mögöttetek van, vagy újra ki akarjátok ereszteni a hálókat a fogás iránti lelkesedéssel?«” 

Aláhúzta, hogy az evangelizációra való felhívás elfogadásához ma három választás meghozatalára van szükség. 

Először is, mondta, hogy az egyházi vezetőknek azt kell választaniuk, hogy „kimennek a mélybe”, maguk mögött hagyva a melankóliát, az „irónia cinizmusát” és a defetizmust, megújítva az Úrba vetett bizalmukat.

Hozzátette azt is, hogy „az egyház elöregszik”,  amikor hiányzik a párbeszéd, az együttgondolkodás és a részvétel. „Én ezt így fogalmaznám meg: soha egy püspök a papjai és Isten népe nélkül; soha egy pap a paptestvérei nélkül, és mindannyian együtt, mintegy ház – papok, felszentelt férfiak és nők és laikus hívek – soha mások és világ nélkül” – mondta, kiemelve a világos különbséget a „világiasság” és a világgal való elkötelezettség között. 

Végül arra hívta az egyházi vezetőket, hogy „váljanak emberhalászokká”, akik kihúzzák az embereket a tenger „kedvezőtlen erői” közül, és segítenek nekik, hogy „visszatérjenek oda, ahonnan lezuhantak, és megmentsék őket a gonosztól, amely azzal fenyeget, hogy elárasztja őket”.

A címlapképen a lisszaboni katolikus Ifjúsági Világtalálkozó alkalmából a portugál fővárosban tartózkodó Ferenc pápa (b2) esti áhitatot vezet a lisszaboni Szent Jeromos-kolostorban 2023. augusztus 2-án. Forrás: MTI/AP/Gregorio Borgia

Iratkozzon fel hírlevelünkre