Többen meghaltak egy pakisztáni politikai rendezvényen elkövetett robbantásban

Legkevesebb negyven ember életét követelte vasárnap egy politikai rendezvényen elkövetett robbantás Pakisztán északnyugati részén, a forrongó Hajber-Pahtunva tartományban – közölték a helyi rendőrség és az egészségügyi hatóságok.

Nem sokkal korábban még harminc halottról lehetett tudni.

Legalább 150-en megsebesültek a pokolgépes merényletben.

A hatóságok mindemellett jóval magasabb áldozatszámtól tartanak. „Nem tudjuk pontosan megmondani, hányan vesztették életüket, de nagyon sok a holttest a helyszínen” – közölte egy rendőrségi szóvivő.

Az incidens az Afganisztánnal határos Badzsaur körzetben, a Dzsamiat Ulema-i-Iszlam (JUI-F) pakisztáni konzervatív iszlamista párt rendezvényén történt.

A pakisztáni televízióban megjelent képsorokon a pusztítás mértékét lehetett látni: földön fekvő holttesteket, eldőlt székeket és véráztatta áldozatokat, akiket a mentőegységek próbáltak biztonságba vinni. A rendezvényen több százan voltak jelen. A súlyos sérülteket helikopterekkel vitték a tartományi székhely, Pesavár kórházaiba.

A merénylet elkövetőjeként eddig egyetlen szervezet sem jelentkezett.

A JUI-F ugyanakkor már a múltban is célpontja volt terrortámadásoknak.

A pakisztáni Geo televízió közölte, hogy egyik operatőre súlyos fejsérülést szenvedett és kritikus állapotban kellett kórházba szállítani.

Maulana Fazl-ur-Rehman, a JUI-F elnöke az afganisztáni tálibok hatalmának egyik támogatója a szomszédos országban. Pártja az iszlámábádi kormánykoalíció tagja. 2023 őszén Pakisztánban parlamenti választások esedékesek. Terrorszervezetek a múltban gyakran követtek el merényleteket politikai rendezvények ellen Pakisztánban.

(MTI)

A címlapképen egy mentőautó érkezik a helyszínre az Afganisztánnal határos Badzsaur körzetben, Hajber-Pahtunva tartományban elkövetett robbantásos merényletet követően 2023. július 30-án. Forrás: MTI/AP/1122-es Segélyszolgálat

Iratkozzon fel hírlevelünkre