Európai püspökök: nem lehet az Alapjogi Charta része az abortuszhoz való jog

Az európai püspökök kedden nyilatkozatban ítélték el az abortuszhoz való jognak az Európai Unió Alapjogi Chartájába történő beemelését, azzal érvelve, hogy a javasolt módosítás ellentétes az európai uniós joggal és az emberi méltósággal – írja a Catholic News Agency. 

Az abortuszhoz való jog beemelése az EU alapjogi chartájába már régóta vita tárgyát képezi. Az abortusz-aktivisták évek óta szorgalmazzák az uniós jog módosítását.

Keddi nyilatkozatában az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) azzal érvelt, hogy az intézkedés „etikai tarthatatlanságot” jelentene az emberi jogokkal és az európai joggal szemben. 

A püspökök leszögezték, hogy „az emberi méltóság az uniós szerződések és a Charta átfogó értéke”, és azt írták, hogy „minden emberi lény méltóságának tiszteletben tartása életének minden szakaszában, különösen a teljes kiszolgáltatottság helyzetében, alapvető elv egy demokratikus társadalomban”.

Hozzátették, hogy az európai vagy a nemzetközi jogban nincs elismert jog az abortuszhoz. Az Európai Unió hatáskörének korlátai ugyanakkor tiltják, hogy az irányító testület ilyen intézkedést hozzon.

„Uniós szinten nincs hatáskör az abortusz szabályozására, és látni kell, hogy az alapvető jogok nem alapozhatnak meg uniós hatásköröket”.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága „soha nem nyilvánította az abortuszt az Európai Alapjogi Egyezmény által védett emberi jognak”, tették hozzá a püspökök, ezzel szemben a bíróság „az élethez való jogot alapvető emberi jognak nyilvánította, és esetjogában megerősítette, hogy az egyezmény szerződő államai számára [legitim cél] a meg nem született élet védelme”.

Az abortusz széles körben szabályozott az Európai Unió tagállamaiban. Az Egyesült Államokban a Roe kontra Wade ügyben hozott ítélet idején érvényesülő rendkívül megengedő jogi keretekkel ellentétben számos európai ország korlátozza az abortuszt a terhesség 12-14. hete után; egyes országok várakozási időt és egyéb szabályozást is előírnak. 

Tavaly januárban Emmanual Macron francia elnök felszólította az Európai Uniót, hogy iktassa törvénybe az abortuszt, ami Macron szerint „új életet adna az ottani jogrendünknek”. A COMECE akkori nyilatkozatában „mélységes aggodalmát és ellenérzését” fejezte ki az elképzeléssel kapcsolatban.

„A terhességük miatt nehéz helyzetbe került nőkkel való törődés az egyház diakóniai szolgálatának központi része, és társadalmainknak is kötelességüknek kell lennie”.

A címlapkép forrása: Unsplash

Iratkozzon fel hírlevelünkre