Kerékpáros sportokban nem indulhatnak a transzneműek nők között 

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) bejelentette, hogy kizárja a női szakágban való versenyzésből azokat a férfiakat, akik a pubertáskor után változtak át nővé – írja a Daily Caller. 

Austin Killips az első transz kerékpáros volt, aki megnyert a nők szakágban egy amerikai versenyt. Hatalmas közfelháborodás robbant ki, amire arra késztette az illetékeseket, hogy felülvizsgálják a transznemű sportolókra vonatkozó politikájukat, és kitiltsák a férfiakat a női szakágból.

„Mostantól kezdve a pubertáskor után átalakult női transznemű sportolóknak tilos lesz részt venniük az UCI nemzetközi versenynaptárának női versenyein – minden kategóriában – a különböző szakágakban” – áll a nemzetközi szövetség közleményében az AP szerint.

Az UCI szerint a tilalom „az esélyegyenlőség biztosítása érdekében” elengedhetetlen.

„Az UCI szeretné megerősíteni, hogy a kerékpározás – versenysportként, szabadidős tevékenységként vagy közlekedési eszközként – mindenki számára nyitott, beleértve a transznemű embereket is, akiket mindenki máshoz hasonlóan arra bátorítunk, hogy vegyenek részt sportágunkban” – tette hozzá David Lappartient, az UCI elnöke.

A lap az Associated Pressre hivatkozva azt írja, hogy az atlétika és az úszás irányító testületeinek tisztviselői szintén megszüntették, hogy a pubertáson már átesett biológiai férfiak a női szakágak világszinten rendezett versenyein indulhassanak.

Iratkozzon fel hírlevelünkre