Kiakadtak a Borussia Dortmund szurkolói a keresztény focistára 

A Borussia Dortmund szerződtette Felix Nmecha nigériai származású, német válogatott játékost, a szurkolók egy része viszont úgy gondolja, hogy a klub elárulta az értékeit. 

A The Athletic egy Larissa nevű szurkolóról ír, aki queernek vallja magát, és elmondta, hogy a blogja sok üzenetet kapott „az érintettektől, akik csalódottak és nem tudják elhinni, mi történt”. „A Dortmund az elmúlt években a diszkrimináció ellen küzdő példaképként szerzett magának hírnevet, de nem igazán értik, hogy mi a probléma, és mit jelent ez” – vélekedik Nmecha szerződtetéséről.  

A Larissához hasonló szurkolóknak az a problémája, hogy a 22 éves válogatott játékos gyakran beszél a hitéről, oszt meg bibliai idézeteket, tavaly februárban pedig transzfóbiával is megvádolták, amikor Matt Walsh-nak, a Daily Wire portál kommentátorának egy videóját osztotta meg, amelyben Walsh egy transznemű gyerek apjának válaszolt. Nmecha röviden szólt hozzá: „Ha nem látjuk, hogy mi ezzel a probléma…”

A sportoló akkor kiemelte, hogy bár mindennel nem ért egyet, különösen a gúnyolódással nem, nem kér bocsánatot, de kifejtette, hogy „továbbra is abban hiszek, hogy a Biblia Isten beszéde, és mindenki megtalálja az igazi identitását a vele való kapcsolatban, engem is beleértve. Tegyél meg egy lépést Jézus felé, nem fogod megbánni!” – idézi a Hetek.  

Egy hónappal ezelőtt ismét támadások áldozata lett, amikor a Pride-hónap alkalmából egy olyan posztot tett ki az oldalán, amelyben a büszkeséget a Sátán kapcsán említették, az LMBTQ-t pedig önzőnek titulálták, mert csak a vágyak hajtják őket.

A klubvezetésnek is voltak aggályai, azért Reinhold Lunow, a BVB elnöke és Hans-Joachim Watzke vezérigazgató találkozott Nmechával, aki biztosította őket arról, hogy „osztja a Dortmund egyetemes értékeit, és ennek megfelelően fog cselekedni”.  

„Az intenzív beszélgetések során teljesen meggyőzött minket arról, hogy nem vall semmilyen transzfób vagy homofób nézetet” – tette hozzá Lunow a Watzkével közös nyilatkozatban, valamint „egy nagyon normális fiúnak”, „barátságosnak és nyitottnak” nevezték a focistát.   

Maga Nmecha később egy olyan fotót posztolt, amelyen a VfB Stuttgart játékosával, Josha Vagnomannal látható, aki szivárványos mezt visel. 

Azt írta, hogy „az eddigi futballpályafutásom során találkoztam már a legkülönbözőbb hátterű, etnikumú és hitű emberekkel. Fontos, hogy világossá tegyem, hogy őszintén szeretem az összes embert, és senkit sem diszkriminálok.

Olyan módon ismertem meg Jézus szeretetét, amely lebontja a korlátokat és határokat, és szenvedélyesen szeretném megosztani másokkal, amit megtapasztaltam. Megtanulom közvetíteni a jó hírt, hogy mindenki megértse és megtapasztalja azt az örömöt, békességet és kapcsolatot, amit én megtapasztaltam”.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Felix Nmecha (@felix_nmecha) által megosztott bejegyzés

Nmecha egy lépést hátrébb lépett, de a szurkolók nem elégedettek. Christian, az LMBTQI+ rajongói csoport, a Rainbow Borussen szóvivője azt nyilatkozta, hogy „nehéz elhinni, hogy (Nmecha) nem tudta, hogy mit posztol.  Azt mondja, hogy azt (a posztokat) kiragadták a kontextusból, de a lényegre nem tért ki. Elég könnyen elhatárolódhatott volna. A BVB-nek ugyanezt kellett volna tennie, de ők a sportérdekeiket helyezték előtérbe”.  

Larissa is elszomorodott, amiért sem a klub, sem a játékos nem határolódott el a bejegyzésektől. „Az nem elég, ha négy hetero férfi maga dönti el, hogy Nmecha nem homofób. Bárcsak a Dortmund és a játékos is mutatott volna egy kis önvizsgálatot, és elhatárolódott volna. A BVB-nek diszkriminatív baromságként kellett volna elítélnie a posztokat. De semmi. A kár már megtörtént”.   

Watzke azonban úgy véli, hogy csak az LMBTQ-szurkolókat bosszantja az ügy, „a normális futballközönséget nem érdekli, ők elsősorban a futballt várják a futballtól”. 

A címlapkép forrása: Instagram/Felix Nmecha

Iratkozzon fel hírlevelünkre