A háború 500. napján az amerikai kormány megerősítette Ukrajna melletti elkötelezettségét

Az amerikai külügyminisztérium közleményben erősítette meg támogatását Ukrajna iránt szombaton, 500 nappal az Ukrajna elleni orosz háború megkezdése után.

Az Egyesült Államok szerint az “igazságos és tartós béke” előtt az orosz kormány jelenti az egyetlen akadályt – áll a dokumentumban, amely szerint Washington tovább folytatja az orosz kormány számára sokba kerülő nyomásgyakorlást szankciók, exportkorlátozások és egyéb intézkedések formájában annak érdekében, hogy korlátozza a Kreml képességét a háború folytatására.

A külügyminisztérium közleménye megerősíti, hogy az Egyesült Államok – “tartson, ameddig tart” – folytatja Ukrajna biztonsági, gazdasági és egyéb támogatását annak érdekében, hogy Kijev képes legyen megvédeni magát, valamint a lehető legerősebb helyzetben legyen a tárgyalóasztalnál, amikor eljön az ideje.

Ukrajna Egyesült Államokban akkreditált nagykövete szombaton egy televízióinterjúban arról beszélt, hogy országának továbbra is minden lehetséges katonai eszközre szüksége van, a többi között légvédelmi eszközökre és harci repülőkre. Okszana Markarova a FoxNews hírtelevízió adásában elismerte, hogy a kazettás lőszerek körül aggályok merülnek fel, de hozzátette, hogy ezekre szükségük van, és nagyszerű hír az amerikai döntés a szállításukról.

Az Egyesült Államok kormánya pénteken jelentette be, hogy a sokak által vártnál lassabb ukrán ellentámadás támogatására úgynevezett kazettás lőszereket bocsát Ukrajna rendelkezésére, a következő katonai támogatási csomag részeként. Joe Biden elnök egy pénteki televízióinterjúban átmenetinek mondta az ENSZ-egyezményben tiltott eszközök szállítását.

Az ENSZ-egyezményt a világ mintegy 110 ország írta alá, ugyanakkor az Egyesült Államok, Ukrajna és Oroszország nincs közöttük.

(MTI)

Címlapkép: Ukrán katona drónt indít a Donyecki területen fekvő kelet-ukrajnai Bahmut közelében 2023. július 7-én. Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Iratkozzon fel hírlevelünkre