Máthé László Eduárd: A Száhel-övezet két országa, Burkina Faso és Mali biztonsági helyzete az összeomlást mutatja

A Száhel-övezetben összpontosul a legtöbb probléma, ami Afrikával kapcsolatos: vízhiány, éhínség, járványok, túlnépesedés.  Ez a terület most külön miniszteri biztost kapott Máthé László Eduárd személyében, aki Azbej Tristannal, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkárával és egyben a Hungary Helps Program vezetőjével beszéltek feladataikról a Spirit FM-en.

A Száhel-övezet két országa, Burkina Faso és Mali biztonsági helyzete az összeomlást mutatja – vázolta fel a térség jelenlegi helyzetét Máthé László Eduárd, a szubszaharai térségben megvalósuló magyar összkormányzati tevékenységek külpolitikai összehangolásáért felelős miniszteri biztos. Elmondta, azért is kell odafigyelni Afrikára, főleg Niger és Csád esetében maximális segítséget tudjon nyújtani Magyarország. Azbej Tristan hozzátette, Afrikában több mint 1 milliárd forint értékben nyújtott már segítséget a Hungary Helps.

Magyarországnak a stabilitás az érdeke ebben a régióban azért, mert az egyik legjelentősebb Európai forrásrégióról beszélünk. Eddig a Száhel-övezet tranzitrégió volt a migráció szempontjából, de azok az országok, amelyek összeomlottak, forrásrégióvá váltak, vagyis tömegek indultak meg onnan Európa felé. Különböző biztonságpolitikai számítások szerint, hogyha összeomlanak a még stabilnak számító országok, egy éven belül 100 milliós tömegek indulhatnak meg Európa irányába – tette hozzá Azbej Tristan. Az unió soros elnökségét 2024 nyarától Magyarország tölti be és ezzel a kérdéssel szembesülni fogunk – emelte ki Máthé László a térségért felelős miniszteri biztos.

Azt gondolom, szerencsés helyzetben vagyunk, mert egyre többen ismerik fel ennek a térségnek a nagyon súlyos válságát és egyre többen tudnak mögénk csatlakozni és támogatást adni, akár politikait is, de a Hungary Helps révén akár úttörő szerepet is be tudunk tölteni

– mondta Máthé László. Kiemelték, akut humanitárius vészhelyzetekre kell azonnali választ adni, de hosszútávon is előre kell gondolkodni, hiszen a legfőbb probléma az elsivatogasodás, az éhínség és a vízhiány. Azbej Tristan elmondta, hogy néhány hónappal ezelőtt Nigerben nagy örömmel fogadták a magyar ötleteket a szárazságtűrő növények termesztéséről. Tehát szerinte a magyar agrárium és a vízügy jelentős szerepet játszhat a Száhel-övezet stabilitásának fennmaradásában.

Kapóra jön az hogy Magyarországon világszínvonalú a két ágazat, az agrárium és a vízügy, az öntözés és az ivóvíz szektor. Amit tervezünk magyarországi szakmai partnerekkel, hogy mit tudunk mi hozzátenni az élelmiszer biztonsághoz ezekben az országokban

– egészítette ki az államtitkár. Ezen az úton a szárazságtűrő növények és a tevetej sokrétű felhasználása lehet az első lépés. Pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök is kiemelte a térség stabilitásának fontosságát.

Nem a bajt kell idehozni Európába, hanem a segítséget odavinni, ahol a baj van

– fogalmazott a miniszterelnök.

Címlapkép forrása: SpiritFM

'Fel a tetejéhez' gomb