Vlagyimir Putyin: Oroszország ellenáll a nyugati szankcióknak és provokációknak

Oroszország ellenáll a nyugati szankcióknak és provokációknak – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) virtuális csúcstalálkozóján.

Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy Moszkva a szervezethez fűződő kapcsolatainak megerősítését tervezi. Oroszország kulcsfontosságú partnerekként tekint az SCO tagjaira – köztük Kínára, Indiára és Iránra – azokban a törekvéseiben is, hogy szembeszálljon a szankciókkal – emelte ki. Putyin szerint hibrid háború folyik Moszkva ellen, de az ország magabiztosan ellenáll a külső nyomásnak. Az orosz elnök kitért a Wagner zsoldoscsoport közelmúltbeli zendülésére is: elmondása szerint az orosz politikai csoportok és az egész társadalom egyértelműen megmutatták egységüket, és a haza iránti magas fokú felelősségérzetükről tettek tanúbizonyságot, amikor egységesen reagáltak a fegyveres lázadási kísérletre.

Az orosz nép olyan egységes, mint még soha

– szögezte le. Köszönetet mondott az SCO tagjainak, akik támogatásukról biztosították őt az alkotmányos rend, az állampolgárok élete és biztonsága iránt tett erőfeszítéseiért. Beszédében az orosz elnök arra is figyelmeztetett, hogy a globális gazdasági válság kockázata egyre növekszik. Ezt szerinte a fejlődő világ adósságai, a romló élelmezésbiztonsági helyzet és a környezeti fenyegetettség jelzi. Vlagyimir Putyin kijelentette azt is, hogy támogatja a helyi devizák használatát a külkereskedelemben történő elszámolások során.

(MTI)

A címlapképen Vlagyimir Putyin orosz elnök üzenetet intéz a nemzethez Moszkvából 2023. június 26-án, két nappal a Wagner orosz magánhadsereget vezető Jevgenyij Prigozsin lázadása után. 
MTI/AP/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Gavriil Grigorov

Iratkozzon fel hírlevelünkre