Kávézót nyitott az erdélyi református egyház Kolozsváron

Az erdélyi református egyház nemcsak a templomokra, iskolákra gondol, hanem az élet minden területére kiterjedő terveket készített, ennek eredménye az egyház könyves kávézója is – mondta Kató Béla püspök szerdán Kolozsváron a Refo Café megnyitóján.

Az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) püspöke szerint a Protestáns Teológiai Intézet épületének földszintjén nyitott könyves kávézó a kolozsvári magyarok újabb találkozóhelye kíván lenni.

Egy kisebbségben élő közösség csak úgy maradhat meg, ha megépíti az intézményeit, jól körülhatárolt bástyákat hoz létre, amelyeken ajtó – mint látjuk – kettő is van, bárki bejöhet és kimehet

– fogalmazott Kató Béla. Elmondta, hogy a kávézó a maga nemében újdonság az erdélyi református egyházban, de annak identitását fejezi ki, így akik belépnek, tudják, kihez tartozik, és mit várhatnak ott. Úgy vélte, a városközpontban, a Bocskai téren lévő kávézó látogatottsága azon fog múlni, hogy meglesz-e a szellemisége. Működtetésébe az épületben tanuló teológusokat is be szeretnék vonni, és a szomszédos kollégium lakóira is számítanak vendégként – tette hozzá a püspök. Dávid Zoltán, az Erdélyi Református Sajtóközpont igazgatója elmondta, hogy a könyvesház szorosan kötődik a sajtóközpont tevékenységéhez, és egyszerre kíván találkozópont és kommunikációs csatorna is lenni.

Az ötlet, hogy egy szerethető, kedves, egyházhoz közel álló helyiséget hozzanak létre, évekkel ezelőtt, a reformáció 500. évfordulója alkalmával született – idézte fel. Mint mondta, a hely találkozási pont szeretne lenni az irodalmat kedvelők, vagy egyszerűen csak pihenni vágyók számára, egyfajta oázis a nyüzsgő kolozsvári társasági életben. Ugyanakkor szívesen helyet biztosítanak egyházi, ifjúsági, irodalmi rendezvényeknek.

A kávézó egy kommunikációs csatorna is, ahol megszólíthatjuk azokat az embereket, akik az egyháztól távolabb élnek

– vázolta a hely másik feladatát Dávid Zoltán. Felidézte, hogy az egyház könyvesháza a 2000-es évek óta működik, de korábban csak az egyházi kiadványokra fókuszált, a kínálat az új, jóval nagyobb tér révén teljesedhetett ki. Az emeletes helyiségben 16 ezer cím található, az irodalmi és történelmi tárgyú könyvek mellett a magyar történelmi egyházak kiadványai kapnak helyet a polcokon. Az erdélyi magyar könyvkiadók is jelen vannak kiadványaikkal, és a magyarországi egyházhoz közeli kiadók nyomtatott termékei közül is válogathat a látogató. A berendezés a református egyház szellemiségét tükrözi, a lámpák harangokként lógnak a mennyezetről, burkolatukon fontos igerészletek olvashatók.

(MTI)

A címlapkép forrása: Erdélyi Református Egyházkerület/Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre