Fogytán a francia rendőrök türelme, szerintük „vad hordák” elleni háború dúl az országban

Franciaországban napok óta egyre durvább zavargások történnek, és egyre erőszakosabbak is. Mint a Vasárnap.hu is beszámolt róla, a tüntetők tömegközlekedési eszközöket és személyi gépjárműveket gyújtanak fel, dobálják a rendőröket, betörnek boltokba és fosztogatnak. Az ország két legnagyobb rendőrtiszteket képviselő szakszervezete pénteken közös nyilatkozatot adott ki, amelyben azt hangoztatták, hogy a jogállamot minden eszközzel (…) a lehető leggyorsabban helyre kell állítani.

Az ALLIANCE és az UNSA szakszervezetek szerint a nyugodt kérések”ó már nem elegendők, a rendet most már ki kell kényszeríteni, mondván, hogy tagjaik és a szélesebb nyilvánosság nem bírja tovább elviselni, hogy ezek az erőszakos kisebbségek diktáljanak. A Franciaországban most uralkodó helyzetet a két szakszervezet úgy írta le, hogy a rendőrség kártékony emberekből álló vad hordákkal vív háborút.

A közlemény ugyanakkor feldühítette a baloldal egyes politikusait. Sandrine Rousseau, a NUPES (Új Ökológiai és Szociális Népi Unió) parlamenti képviselője lázítónak nevezte a nyilatkozatot, mondván, hogy a zavargásokra adott válasznak társadalmi és politikai kell lennie, nem pedig a bűnüldözésen kell alapulnia. A rendőri szakszervezetek ellen szólalt fel továbbá Jean-Luc Mélenchon volt francia elnökjelölt és baloldali pártvezető is, aki azt követelte, hogy a francia politikai osztály uralkodjon a rendfenntartáson, és aki azt mondta:

A polgárháborúra felszólító szakszervezeteknek meg kell tanulniuk hallgatni.

A zavargások azt követően kezdődtek, hogy a Párizstól nyugatra található Nanterre-ben kedd reggel egy rendőr agyonlőtte Nahel M. 17 éves helyi fiút, aki ellenállást tanúsított egy közúti ellenőrzéskor, és a rendőr elmondása szerint veszélyben érezte saját és társa életét. Az igazoltatásról készült felvétel azonban ezt nem igazolta, ezért a 38 éves motoros rendőrt előzetes letartóztatásba helyezték, majd szándékos emberölés miatt eljárás indult ellene.

Nahel M. temetése szombaton kora délután kezdődött szülővárosában, Nanterre-ben, ahol a család és a barátok várják a gyászolókat. Mintegy 30 fiatal férfi állt őrt a gyászszertartás helyszínéül szolgáló nanterre-i temetkezési épület bejárata előtt, és arra kérték a gyászolókat és érdeklődőket, hogy ne fényképezzenek. A Reuters brit hírügynökség beszámolója szerint rendőröket nem lehetett látni a helyszínen, miközben a gyászolók egy közeli mecsetnél gyülekeztek.

Felgyújtott járművek, őrjöngő fiatalok – Újabb szintre léptek az erőszakos zavargások Franciaországban – VIDEÓ

Forrás: Mandiner

A címlapképen tüntetők által felgyújtott autó roncsát nézi egy járókelő a Párizs közelében levő Montreuil-ben 2023. július 1-jén, a nanterre-i incidens után négy nappal. 
MTI/EPA/Julien Mattia


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb