Diakónusokat szenteltek áldozópappá a szegedi Dómban

A Magyarok Nagyasszonya-székesegyházban, vagyis a szegedi dómban Kiss-Rigó László püspök áldozópappá szentelte szombaton Tapodi Krisztián és Aleksza János diakónusokat. Az ünnepi szentmisére teljesen megtelt a dóm – számolt be a Szeged-Csanádi Egyházmegye.

 

Tapodi Krisztián a Csongrád-Csanád vármegyei Bordányban született. Gyermekként keresztény neveltetésben részesült, de az általános iskolában a hittan kevésbé állt közel hozzá. Szülőfalujában akkor pezsdült fel a lelki élet, amikor fiatalabb plébános és hitoktató érkezett a településre. Személyesen is elkezdte érdekelni a hit, így tanulmányait a szegedi Dugonics András Piarista Gimnáziumban folytatta, ahol bekapcsolódott az induló Kalazancius mozgalomba. Az iskola lelki programjai és a hiteles tanárok példája megerősítésként hatott rá, és sokat kapott a piarista rend ifjúsági világmozgalmától is, melyben hat éven keresztül vezetőként dolgozott. Középiskola után jelentkezett a Szent Gellért Szemináriumba, ahol gazdagodott és tisztult az egyház-, pap- és istenképe, sokszor a nehéz tapasztalatok révén is.

Kiss-Rigó László püspök Tapodi Krisztiánt, ahogy egykori osztálytársát, Aleksza Jánost tavaly június 15-én, Gyulán, a Nádi Boldogasszony-templomban szentelte diakónussá. Ezt követően kezdték meg egyéves plébániai gyakorlatukat.
Aleksza János a Békés vármegyei Telekgerendásról származik, tanulmányait is a faluban kezdte, majd a békéscsabai Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskolában folytatta. Már gyermekkorában megfogalmazódott benne a papi pálya iránti elhivatottság. Hatodik osztályban ismerte meg II. János Pál pápa életét, történetét. A példaképül választott egykori egyházfő boldoggá avatásán személyesen is részt vehetett Rómában. A zarándoklatról visszatérve tették föl neki először a kérdést arról, hogy a papi hivatást választja-e. Iskoláit a Dugonics András Piarista Gimnáziumba folytatta, ahol sokat fejlődött hite, ami egyre inkább személyesebb lett. Végül 2017 húsvétján mondott igent a papi szolgálatra, és rögtön az érettségi után jelentkezett a Szent Gellért Szemináriumba – olvasható az egyházmegye közleményében.

Tapodi Krisztián első ünnepélyes szentmiséjét vasárnap délután szülőfalujában, a bordányi Szent István Király-templomban mutatja be. Aleksza János első újmisés szentmiséje vasárnap délelőtt lesz a békéscsabai Páduai Szent Antal-társszékesegyházban, ahol diákként rendszeresen ministrált – közölték.

Iratkozzon fel hírlevelünkre