„Aki a felelősségteljes életet, a tiszti hivatást vállalja, az a magyarságát is vállalja”

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának (NKE RTK) 166 hallgatója tehette le tiszti esküjét az NKE Ludovika Campusán.  Az ünnepségen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, Pintér Sándor belügyminiszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, valamint a rendvédelmi szervek tábornoki kara. Az NKE RTK végzősei a Szent Korona másolata, és a történelmi zászlók előtt esküdtek fel.

Orbán Viktor ünnepi beszédében kifejtette, a végzős hallgatók szüleit illeti elsősorban az elismerés, hogy gyermekeik tiszteletre méltó felnőttekként állnak itt, és olyan emberek, akik képesek már fiatalon is komoly döntéseket hozni.

Erős, eltökélt és hazájukat szerető fiatalok állnak itt; a mai világban ez nem mindennapi dolog, ezt meg kell becsülni

– emelte ki. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy évről-évre van tisztavatás, évről-évre százak köteleződnek el a rendőrség, a pénzügyőrség, a büntetés-végrehajtás vagy a katasztrófavédelem mellett, az idei viszont az első alkalom, hogy a Ludovika épülete előtt történik mindez, és ez így van jól, mert a Ludovika jelkép, vagyis túlmutat önmagán – mondta.

Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Hozzátette, ez az intézmény egyet jelent a haza iránti hűséggel, a nemzet szolgálatával, a közösség iránti felelősségvállalással, vagyis azzal a felismeréssel, hogy az erőseknek kötelességük megvédeni a gyengébbeket. Orbán Viktor kijelentette, erős emberekre nagy szükség van, mert az igazság erő nélkül keveset ér.

Látni olyan fiatalokat is, akik szeretik a könnyebb végén megfogni a dolgokat, nem szeretnek felelősséget vállalni és nem akarnak elköteleződni valami mellett. Van, aki kinövi mindezt, és úgy dönt, hogy komolyságot, súlyt, jelentőséget ad a saját életének, ezért komoly hivatást választ, például beáll állami szolgálatba

– fogalmazott a miniszterelnök.

Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Hangsúlyozta, aki a felelősségteljes életet, a tiszti hivatást vállalja, az a magyarságát is vállalja. Esküjük szerint a most végzettek a magyar embereket védik, a magyar nemzet békéjét és biztonságát szolgálják, vállalják, hogy nehéz időkben is erősek maradnak, megvédik a gyengéket és az elesetteket, megfékezik mindazokat, akik Magyarország békéjét és biztonságát fenyegetik – sorolta. Hozzáfűzte, ezzel azt is vállalják, hogy a magyarok igazsága mellé erőt is állítanak.

A végzett hallgatók egy sikeres és tekintélyes testület tagjai lettek. Az elmúlt évtizedben a rendőrök kiérdemelték az emberek bizalmát, sőt meg is tudták tartani azt. A bűncselekményeket visszaszorították, így ma Magyarország Európa egyik vagy talán a legbiztonságosabb országa, és erre mind büszkék vagyunk

– hangsúlyozta.

Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

A kormányfő megjegyezte, olyan időket élünk, amikor a világ alapjaiban reng, ez alól mi magyarok sem vagyunk kivételek, hiszen a rengés epicentruma közvetlenül a szomszédunkban van. A háború Magyarország szomszédságában zajlik, és közben délről migránsok ezrei ostromolják határainkat – fogalmazott. Hangsúlyozta: szükség van erős országra, erős kormányra, erős gazdaságra, erős hadseregre és nem utolsósorban erős rendvédelmi szervekre.

Ki kell képeznünk és fel kell vérteznünk magunkat

– jelentette ki Orbán Viktor. Szekér Anna, az NKE RTK egyik végzős tanulója válaszbeszédében hangsúlyozta, a msot végzett évfolyamnak számos kihívással kellett szembenéznie az egyetemen töltött évei alatt. A rendőrtiszt-jelöltek szolgálatot láttak el a koronavírus-járvány alatt az ország nyugati határán, a kijelölt határátkelőhelyeken, majd később az ukrán menekülthullám kezelésén dolgoztak. 

Nem búcsúzunk, hiszen mostantól a haza szolgálatában állunk

– zárta beszédét a frissen avatott tiszt, 100 férfi és 66 nő évfolyamtársa előtt.

Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Az NKE RTK végzősei közül a rendőrségnél 103 fő, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál 40 fő, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerveinél 12 fő, illetve a Büntetés-végrehajtási Szervezetnél 11 fő kezdi meg szolgálatát július 3-tól. 

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre