Szudánban egyoldalú tűzszünetet hirdettek egy muszlim ünnep alkalmából

Abdel Fattáh al-Burhán tábornok, a szudáni junta vezetője egyoldalú tűzszünetet hirdetett a muszlim áldozati ünnep, az Eid al-Adha alkalmából kedden.

„Az összeesküvés megköveteli mindenkitől az éberséget és azt, hogy készen álljon reagálni az ország létét fenyegető veszélyekre, ezért felszólítjuk a fiatal férfiakat és mindazokat, akik képesek védelmezni, hogy ne habozzanak ezt a szerepet felvállalni akár a lakóhelyükön, vagy azzal, hogy csatlakoznak a fegyveres erőkhöz” – hangoztatta Burhán a szudáni televízióban közvetített beszédében.

A harcok április közepén törtek ki Szudánban a 2021-es katonai hatalomátvételt irányító Abdel Fattáh al-Burhán tábornok vezette hadsereg és a rivális Mohamed Hamdan Dagalo tábornok irányítása alatt álló Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) milícia között.

Az RSF hétfőn este jelentett be szintén egyoldalúan tűzszünetet a kétnapos ünnep idejére.

A nap folyamán a szudáni főváros, Kartúm lakói ennek ellenére továbbra is tüzérségi tűzről és harcok zajáról számoltak be.

A harcok kirobbanása óta a felek több tűzszünetet is bejelentettek már, de ezeket sorra megszegték. A konfliktusban közvetíteni próbáló Egyesült Államok és Szaúd-Arábia ezért felfüggesztették a felek képviselőinek részvételével zajló dzsiddai tárgyalásokat.

A főváros mellett a nyugati Dárfúr régióban dúlnak harcok.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) mindeközben arra figyelmeztetett, hogy az egymillió szudáni menekültre vonatkozó korábbi előrejelzésük valószínűleg még alacsonynak is bizonyulhat. Eddig csaknem 600 ezer szudáni keresett menedéket a harcok elől a szomszédos Egyiptom, Csád, Dél-Szudán és a Közép-afrikai Köztársaság területén.

A szudáni konfliktussal ismét szertefoszlott a helyi keresztények reménye

(MTI)

A címlapképen tűzharc füstje lengi be a szudáni fővárost, Kartúmot 2023. április 19-én. Forrás: MTI/EPA/STRINGER

Iratkozzon fel hírlevelünkre