Teljesítik Orbán Viktor kérését a szerbek

Alekszandar Vucsics szerb elnök az imént arról tájékoztatott, hogy a múlt heti találkozónkon megfogalmazott kérésemnek megfelelően a szerb hatóságok hamarosan kiengedik őrizetből a korábban elfogott három koszovói rendőrt – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon. 

Nagyra értékeljük Vucsics elnök lépését, ebben a súlyos kihívásokkal terhelt időszakban. Ez a lépés világos bizonyítéka a szerb és a magyar nemzet közötti mély barátságnak és a két ország közötti stratégiai együttműködésnek

– tájékoztatott Facebook-bejegyzésében a miniszterelnök.

Belgrád nemrég tájékoztatott arról, hogy őrizetbe vettek a hatóságok három, állig felfegyverzett koszovói albán rendőrt, a szerbiai Raska község környékén. A szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője sajtótájékoztatóján elmondta: Albin Kurti pristinai miniszterelnök speciális egységei lépték át az adminisztrációs vonalat, a szerbek egy milliméternyit sem mentek Koszovó területére, így nem sértették meg az erről szóló nemzetközi egyezményt. 

Kurti nyomatékosította, hogy szerinte az eset Koszovó területén történt, így Szerbia szerinte agressziót követett el, és elrabolta a rendőröket. A magyar miniszterelnök szintén arra kérte Alekszandar Vucsics szerb elnököt, hogy engedjék szabadon a koszovói rendőröket. Orbán Viktor palicsi közös sajtótájékoztatójukon szólt erről a kérdésről. A magyar kormányfő szerint ez a lépés segítene Szerbiának a nemzetközi politikában.

Forrás: Orbán Viktor/Facebook

A címlapképen Ana Brnabic szerb miniszterelnök fogadja Orbán Viktor kormányfőt a Magyar-Szerb Stratégiai Együttmûködési Tanács ülése elõtt a vajdasági Palicson 2023. június 20-án. Jobbra Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Iratkozzon fel hírlevelünkre