Demkó Attila szerint ez eddig a háború legveszélyesebb napja, az orosz külügy figyelmeztette a Nyugatot

Vlagyimir Putyin orosz elnök délelőtt beszédet intézett a néphez, miután a Wagner-csoport fegyveres lázadásba kezdett. Az elnök úgy fogalmazott, hogy „Oroszország ma kemény harcot vív a jövőjéért”, ami „egységet, konszolidációt és felelősségtudatot igényel, és mindent, ami gyengít bennünket, minden olyan viszályt, amit külső ellenségeink felhasználhatnak és arra használhatnak, hogy belülről aláássanak bennünket, el kell vetni”.     

„Ezért minden olyan cselekedet, amely megosztja nemzetünket, lényegében népünk, a most a fronton harcoló harcostársaink elárulása. Ez egy kés a hazánk és népünk hátába” – jelentette ki. 

„Ilyen csapás érte Oroszországot 1917-ben, amikor az ország az I. világháborúban harcolt, de a győzelmet ellopták tőle: a hadsereg és a nemzet háta mögött folyó intrikák, civakodások és politizálás a legnagyobb zűrzavarba, a hadsereg megsemmisülésébe és az állam összeomlásába, valamint hatalmas területek elvesztésébe torkollott, ami végül a polgárháború tragédiájához vezetett” – hangsúlyozta. 

Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő erre úgy reagált, hogy ha valamit nagyon nem kíván, az a káosz és a belháború Oroszországban, vagy az oroszok teljes sarokba szorulása. 

„Olyan negatív hatásai lehetnek ennek a világra, amelyek messze felülmúlják az ukrajnai háború jelen következményeit. (…) Hogy Prigozsin megőrült-e? Lehet. Az is lehet, hogy már csak előre menekülhetett. Nem látunk a részletekbe. Egy biztos, ez nem komédia, nem játék, ez eddig a háború legveszélyesebb napja” – írta.   

Mindeközben Igor Artmonov, Lipeck régió kormányzója közölte, hogy a Wagner katonai magánvállalat haditechnikája Lipeck megyében halad. Hozzátette, hogy a helyi rendvédelmi szervek és a hatóságok minden szükséges intézkedést megtesznek a lakosság biztonsága érdekében, és hogy a helyzetet ellenőrzés alatt tartják. Artamonov korábban „a közrend és a biztonság szavatolása érdekében” arra kérte a régió lakosait, hogy ne hagyják el otthonaikat, és ne menjenek sehova, ha nem feltétlenül szükséges.

Ez a régió fekszik a legközelebb Moszkvához azok közül ahonnan a helyi tisztségviselők a Wagner tevékenységéről számoltak be. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő a TASZSZ hírügynökséggel közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kremlben van. Így reagált azokra az állításokra amelyek szerint az államfő Szentpétervárra távozott.A Krasznodart Moszkvával Rosztov-na-Donu és Voronyezs érintésével összekötő autópálya déli szakaszain megerősítették szombaton a mentőszolgálat tevékenységét. Oroszország több régiójában korlátozták a légi- és a buszforgalmat. Moszkvában hétfőre munkaszüneti napot rendeltek el – írja az MTI. 

Az orosz külügyminisztérium úgy fogalmazott, hogy „a lázadás a nyugati ellenségek kezére játszik”.  

Megjegyezték, hogy a fegyveres lázadás kísérlete éles elutasítást vált ki az orosz társadalomban, és „az összeesküvők kalandos törekvései valójában az oroszországi helyzet destabilizálására, az egység lerombolására és az Orosz Föderáció megbízhatóságra irányuló erőfeszítéseinek aláásására irányulnak”

Hozzátették, hogy a helyzetre a közeljövőben megtalálják a méltó megoldást, az ukrajnai „különleges hadműveletnek” pedig minden célja teljesülni fog, és óva intették a nyugati országokat attól, hogy az oroszországi helyzetet saját céljaikra használják ki – számolt be a RIA Novosztyi. 

Az MTI beszámolója szerint Recep Tayyip Erdogan török elnök a józan ész jelentőségét hangsúlyozta telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. A törökök közleménye arra is kitér, hogy Erdogan aláhúzta, hogy Törökország kész megtenni „a ráeső részt” annak érdekében, hogy a történtek a legrövidebb időn belül békében rendeződjenek. Nem sokkal korábban a Kreml is tájékoztatást adott ki a telefonbeszélgetésről, melyben azt hangoztatták, hogy a török elnök „teljes támogatásáról” biztosította az orosz vezetést.

Demkó Attila orosz forrásokra hivatkozva arról is beszámolt, hogy már megerősített információ, hogy Moszkva városi harcokra készül, ugyanis „mindenkit kérnek, hogy a lakosok ne hagyják el lakásaikat (csak végszükség esetén), ne utazgassanak Moszkvában. Ha pedig »nem normális állapotokat« észlelnek, használják a vészhívó ügyelet telefonszámát. Nem írták le, nem mondták ki, de ennek oka nem lehet más, minthogy utcai harcok lesznek a Wagnerrel”. 

Orosz rendőrök, miután lezárták a Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg szentpétervári épületét 2023. június 24-én. Hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekből Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el. Forrás: MTI/EPA/Anatolij Malcev

A címlapképen a Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg katonái Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. Forrás: MTI/EPA

Iratkozzon fel hírlevelünkre